Lunes de fiel vs Bittel Moon sau cum dintr-o carte buna nu iese un film bun, cu toate ca are toate ingredientele


Literatura secolului XX nu este o literatura de ecranizat. Scriitori europeni ce scriau acum 20 de ani, transmiteau in scrierea lor sentimente si moravuri, dincolo de povestea usor banala. Astfel, un film dupa un astfel de carte e un esec.
Asa este si in cazul romanului lui Pascal Bruckner, Luni de fiere (orig. Lunes de fiel), ce a fost ecranizat in 1992, cand era in voga, de catre Roman Polanski.
ATENTIE URMEAZA SPOILERE!

In roman personajele principale sunt francezi, cuplul de profesori Didier si Beatrice ce pleaca intr-o excursie a maturitatii in India si Franz si Rebecca. In filme profesorii sunt un cuplu de englezi el economist, ea nu am retinut, Franz devine din medic, un scriitor american mutat la paris iar Rebecca din cuafeza cu sange arab devine chelnerita frantuzoaica pe numele de Mimi.
Am ramas cu un gust amar, pentru ca nu reuseste sa treaca dincolo de vulgaritatea ologului si nu te face sa intelegi ca "iubirile mor de satietate inainte de a cunoaste foamea" ci doar sex si nuditate a la anii '90.
Singurul lucru care mi-a placut a fost muzica asigurata de Vangelis.
Cartea o recomand tuturor celor care au maturitatea sa vada dincolo de vulgaritate si sa inteleaga ideea iar filmul celor ce au indragit cartea si vor sa vada un Franckistain!

Luni de fiere alatruri de Hotii de frumusete si inca 4 romane scrise de doi autori contemporani le puteti gasii impreuna cu Gazeta Sporturilor la pretul de 13,99 lei.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare