Le concert


Ceaikovski- Concert pt vioara si orchestra pII
Asculta mai multe audio Muzica

Radu Mihaileanu este, probabil, cel mai cunoscut regizor român contemporan. Asta se datoreaza, în primul rând, talentului sau si, în al doilea rând, inspiratiei de a avea o tara adoptiva ca Franta, care sa-l iubeasca si aprecieze ca pe propriul fiu. Filme ca Va, vis et deviens sau Train de vie reprezinta unele dintre cele mai importante productii europene din ultimii 10 ani.

Le concert este o tragicomedie, coproductie România-Franta-Italia-Belgia.

Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al celei mai mari orchestre din Rusia, Orchestra Bolsoi, considerat un geniu în Occident, este concediat în timpul erei comuniste, în plina glorie: refuzase sa renunte la toti interpretii sai din orchestra care erau evrei, “jidani si dusmani ai oamenilor”, inclusiv la cel mai bun prieten al sau, Sacha Grossman. Andrei s-a afundat în bautura si depresie. Acum are 50 de ani si înca lucreaza la Bolsoi. Ca om de serviciu...

Directorul de la Bolsoi, un fost functionar al Partidului Comunist, i-a promis lui Andrei ca îi va aduce orchestra “în curând” înapoi, dar nu a facut altceva decât sa îl umileasca într-un mod sadic. El considera ca Andrei este învechit si ca îi face, astfel, o mare favoare, tinându-l în continuare ca om de serviciu.

La un moment dat, în timp ce freca podelele din biroul directorului, Andrei gaseste un fax: orchestra Bolsoi este invitata sa cânte la Palais Chatelet, în Paris, peste doua saptamâni. Bolsoi urma sa înlocuiasca, în ultimul moment, Filarmonica din San Francisco, antamata initial de francezi, dar care tocmai anuntase ca nu mai este disponibila.

Andrei fura faxul si concepe un plan nebun: în doua saptamâni îsi va cauta toti vechii prieteni muzicieni din orchestra, o adunatura variata ce-si câstiga în prezent existenta în Moscova ca soferi de taxi, compozitori pentru filme porno, stergatori de parbrize, negustori pe piata ambulanta... Planul lui este sa plece cu totii la Paris, sub numele de marea orchestra Bolsoi de la Moscova. Vor sfida destinul si se vor razbuna! Vor reusi?

Distributia filmului este formata, în majoritate, actori francezi. Sunt, însa, si câtiva actori români printre acestia, cum ar fi Valentin Teodosiu, Maria Dinulescu sau Ovidiu Cuncea.

Criticii straini au avut o parere general buna despre cel mai nou film al lui Radu Mihaileanu.


Pe curand...

Comentarii

  1. Draga Horea...tindeam sa cred ca esti original.
    http://www.dob.ro/Recomandari/Cinema/5065/Le-concert-%28Concertul%29

    Ma dezamagesti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ancuta draga, articolul meu despre prezentarea filmului este un colaj din mai multe articole. Introducerea e ce-i drept din articolul ala, insa luat de pe alt site. Apoi este o parte de pe Cinemagia si o parte de la mine. Incearca sa citesti ca un om de lirere si nu ca un inginer, pe diagonala

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare