La teatru (1): Romania te pup!


Teatrul National Iasi implineste anul asta 170 de ani de existenta, fiind primul Teatru National din Iasi.
Astazi, 14.10, la crestinii si mai ales la Iasi se sarbatoreste Sfanta Cuvioasa Paraschiva. Totodata saptamana asta au fost si Zilele Iasiului iar in seara asta a fost concet si foc de artificii. In fiecare am am inghetat de frig acolo insa anul asta am vrut altceva. De 4 ani de cand sunt in Iasi nu am ajuns niciodata la TNI si era timpul. Teatrul National se afla in consolidare de cativa ani asa ca piesele se joaca in cateva sali improvizate.
Uzina cu teatru este una dintre ele. Cladirea a fost in trecut fosta uzina electrica a teatrului, uzina ce producea electricitate pentru teatru si cladirile din jur. Astazi, undeva la etaj, se afla o sala mica, improvizata cu scaune de lemn si tapiterie din catifea rosie, puse pe un postamen metalic, in trepte, o scena mica si acces in sala pe langa scena.
Romania te pup!, a fost prima data jucata la New York, unde a fost foarte bine primita de catre public. In 2009 regizorul David Schwarts propune o varianta marita a piesei Teatrului National din Iasi. Piesa infatiseaza tot ce e mai rau aici, pornind de la cateva stereotipuri romanesti. In fata publicului sun 6 tineri ce se ocupa coloana sonora, de efectele speciale si figuratie. Cei 6 sunt imbracati in negru, si pe fundal formeaza muzica din cele mai neconventinal lucruri. Cani si linguri, tigai, tastaturi, capsatoare, cutii de suc, bidoane goale, terci sau bate. Apoi pe parcursul piesii ne imbata cu fum de tigara, ceapa tocata, bere, seminte, pate, mustar, vin, odorizant de camera, usturoi, conserva de peste, portocala, rom. Totul pentru a ne reamintii de mirosurile ce le gasesti peste tot in Romania. Povestea principala are la baza trei personaje. O pensionara, paranoica ce crede ca are cancer si vrea sa plece la nepoate in Germania, sa traiasca ultimii ani acolo, insa nu stie ce sa faca cu pisica sa, un somer betiv, ce si-a girat casa pentru o afacere falimentara ce are sotia plecata la munca in Italia pentru a avea bani sa plateasca ratele si sa nu piarda casa si o tanara studenta ce vrea sa plece cu bursa de studii in America. Toti trei ajung in acelasi comartiment de tren, tren vechi si murdar ca majoritatea din Romania iar aici are loc ceea ce se intampla mai mereu in compartiment: miros, babe bagacioase, betivi ciufuti si tineri razvratiti. Vor ajunge la aeroport sa isi vada viitorul implinit sau nu? Toate astea le puteti afla numai daca mergeti la piesa, pe care o recomand din tot sufletul.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare