01: Reciclarea

Voi încerca să realizez un serial despre lucruile care mă impresioneaza aici, în Japonia. Lucruri care cred că peste doi ani, când voi revenii, imi va fi greu sa realizez că nu există și în România.

Primu lucru cu care am dat nas în nas a fost reciclarea gunoiului. Regula de bază e simplă: combustilie și necombustibile. În cladirea unde duci gunoiul, există o etajeră unde așezi combustibile air dedesupt neconbustibilele. Asta e regula de bază, dar fiecare prefectură (gen sector în București) are regulile lui. În Kodaira, prefectura de care aparține căminul e cam așa:
Deasupra, pe polița așezi elecronice și electrocasine iar separar, într-un tomberon special bateriile. Așa se divit combustililele. Pentru necombustile e mai dificil. Sticlă, hârtie, plastic, gunoi menajer. Pare ca la noi, însă mai apar câteva categorii: dozele metalice se aruncă separat, la plastic se separa bidoanele (peturirile) de celalte plasticuri. Ai un gunoi separat unde pui sticlele de plastic, fară capac iar capacul îl pui la plastic. E cam dificil să te duci cu atîta gunoi, însă îl poți imparții acolo, la tomberon pentru că nu miroase mai de loc.

Pe curând...

Comentarii

Postări populare