Filme bune dupa carti la fel de bune

In ultimul timp am citit doua carti japoneze, foarte bune: Rashomon si Balada de la Narayama. Ambele filme au avut parte de ecranizari senzationale pe care a trebuit sa le vad.
Rashomon, realizat in 1950, a castigat o sumedenie de premii interantionale, printre care Leul de Aur la Festivalul de la Venetia si Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, in 1952. Astfel, pelicula este considerata primul film japonez modern si filmul care a introdus cinematografia japoneza in cea internationala.
Filmul are la baza doua povesti din volumul lui Akutagawa, Rashomon   si Intr-un lastaris (primele doua povesti din volum) ce se imbina intr-una singura - avand povestea uneia si personajele celeilalte.
Filmul ne prezinta 4 variante ale aceleiasi povesti: o crima si un viol. Fiecare: victimile, criminalul si salvatorul isi prezinta in fata noastra povestea sa. E un film foarte bun, ce trebuie neaparat vazut, mai ales de iubitorii de cultura japoneza dar si de cinefilii amatori.

The Ballad of Narayama a avut parte de doua ecranizari, una in 1958 (o puteti vedea pe youtube, AICI) si una in 1983. Eu am vazut-o pe cea din '83, pentru ca aceasta este considerata o capodopera, castigand numeroase premii, printre care marele premiu de la Cannes, Palme D'Or, in 1983. 
Filmule e la fel de taios ca si nuvela lui Fukazawa dar reuseste totusi sa faca povestea mult mai umana. Obiceiul satului ce e prezentat in carte si in film, imi parea barbar, insa in film pare normal, pentru ca intelegi mai bine faptul ca asta era credinta lor si ca nu faceau asta obligati, ci din proprie initiativa.
Ca cinematografie, mi-a placut foarte mult ca intre scene, apar cadre cu natura in miscare: de la broaste ce se imperecheaza, la lacuste ce mananca sau serpi ce misuna prin camp.
Peisajele sunt minunate, Japonia rurala e foarte frumoasa, iar actori foarte bine alesi. E un film ce merita vazut,

Pe curand...

Comentarii

Postări populare