Fado, Mariza

Mariza este una din cele mai cunoscute cantarete de fado. Eu am descoperit-o de curand, la fel ca si stilul acesta muzical. Probabil ca multi cunosc cate ceva despre acest stil, dar pentru cei ca nu il cunosc as vrea sa scriu caateva cuvinte.
Fado, tradus liber inseamna destin, din latinescul fatum. Acest stil muzical a aparut in Portugalia in secolul 19, cand tara era atat de saraca incat au inceput sa isi cante nenorocirea. Astfel fado a ajuns un stil de muzica popular-urban, celebru in intreaga lume, lucru ce a tinut in viata, alaturi de fotbal multi ani Portugalia.
Una din cele mai inportante cantarete de Fado este Amalia Rodrigues, nascuta in 1920, supranumita Regina Fado-ului, a fost cea care a facut celebru in anii '60 acest stil muzical in intreaga lume. La moartea cantaretei, in anul 1999 a fost declarat doliu national.

Mariza este cea mai cunoscuta cantareata de fado a zilelor nostre. Ea a debutat cu un album tribut Amalia Rodrigues si in scurt timp a devenit iubita de toata lumea. Fiind o persoana controversata, pentru ca a iesit usor din stilul conservator al stilului Fado, incalcand una din regulile de aur: sa nu te misti pe scena, a reusit sa se faca si mai apareciata pe plan mondial.
Mariza a concertat de curand in Bucuresti, umpland sala si inimile spectatorilor.

Pe curand...

Comentarii

  1. Fain, nu stiam de acest stil. Imi place foarte mult cum suna portugheza, ma fascineaza chiar. O sa mai ascult.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare