Pranzul pakistanez
Nu imi aduc aminte candam oprit alarma. Eram prea obosit si m-am trezit panicat. Nu era decat 9. Timp berechet pentru micul dejun si net pana la 11 cand trebuia sa plec. Drumul pana la Saima e lung tare. Ajungem acolo la 1:30.
Insa vorba mamei: daca nu ai o aventua pe drum, nu o sa-ti aminesti despre acel drum.
Pentru cei ce nu stiu prea multe despre Pakistan o sa continui cu o scurta istorie a tarii. Pana in 1947 Pakistan a fost parte a Indiei insa un urma unei revolutii se separa de India. Timp de 10 ani au loc tot felul de razboaie si conflicte intre cele doua tari de la diferite regiuni sau de la religie. India ramanand la budism in timp ce Pakistanul e musulman. Deci cultura, limba si obicieiurile sunt similare.
Am plecat la 11 din camin ca sa fiu pana la si 23 in statie. Trenul ajungea in Takadanobaba la 11:43 iar la si 45 ma intalneam cu Hakan si Namyi. Insa amandoi am intarziat vreo 5, respectiv 7 minute si au venit mahmur respectiv obosita. Si ne-am pornit la drumul de o ora si 20, pe care il puteti vedea in imanfinea alaturata.
Ajunsi la destinatie am ratat autobuzul la mustata si am mai astepta inca 20 de minute pentru urmatorul. Eram lihniti de foame si toropiti de caldura.
A avut vreo 6 feluri de mancare.Trei tipuri de gustari: un fel de chiftea de pui cu omleta, un del de pachetele cu legume (foietaj umplut cu legume) si un aluat de placinta amestecat cu ceapa, cartof si vanata, facut in baie de ulei (gen poalele in brau prajite ale bunicii mele). Gustarile astea se mancau cu topping la alegere dintre: sos de rostii, smantana cu usturoi, curry de mango- care era un fel de dulceata de mango un pic sarata (era dulce si sarata in acelasi timp) si (eu zic) un gem de prune (Saima nu a stiut sa imi spuna ce e pentru ca e facut de mama ei si trimis si ei nu ii place asa ca niciodata nu a fost curioasa sa stie cum si din ce se face). Combinatia de sarat si picant de la mancare si cu dulcele acrisor-sarat de la sosuri dadeau o aroma pe care eu nu am mai incercat-o niciodata si care mi-a placut foarte mult. Apoi o supa de pui cu cartofi, pui cu curry si verdeturi si o pasta de fasole cu pui. De la condimentele lor toata mancarea avea cam acelasi gust: gustul de mancare indiana, gustul de curry si era foarte foarte picanta, dar si foarte buna. Pe langa astea ma avut salata de rosii, castraveti si ceapa, orez pakistanez (ce are bobul foarte subtire si foarte lung) si nam (celebra lor lipiw- un fel de clatita sarata si usor uscata - cam ca lipia de la shaorma; cea indiana e mai buna ca e gen aluat prajit).
Apoi am dat o tura de camin si ne-am plimbat un pic prin institut. Am vazut laboratoarele si birourile si am promis ca mai venim odata in timpul saptamanii sa vedem un experiment pe piliti de lemn (cine stie cand ca e prea departe). I-am multumit mult pentur tot si am pornit spre casa. La intoarcere am reusit si am prins la tip un rapid ce a zburat cu 128 km/h.
Cu toate ca am venit doar trei din cei 6+2 care trebuia sa vina, masa a fost reusita si experienta de neuitat. Acum cunosc si eu mai multe despre Pakistan si despre musulmani. Va las sa va delectati cu cateva poze de la masa:
Pe curand...
Comentarii
Trimiteți un comentariu