In supa miso


-As fi vrut sa mancam impreuna o supa miso, dar nu o sa ne mai intalnim nicioda.
O supa miso?
- Da, eram curios. Am comandat o data, demult, intr-un mic restaurant de sushi din Colorado. Era ciudata. Miroasea neobisnuit. N-am putut o sa o mananc, dar mi s-a parut o supa interesanta. Mai intai culoarea aia, un maro neobisnuit, si mirosul ca de sudoare de om. Totusi mi s-a parut ca are ceva rafinat, ca e un produs de calitate. Am venit in tara asta findca eram curios sa vad cum sint oamenii care mananca zilnic asa ceva. Imi pare putin rau ca nu am mancat una impreuna.
Ryu Murakami - In supa miso,  Polirom , 2006

In primul rand vreau sa-i multumesc lui George ca mi-a imprumutat cartea. Ma gandeam ca o sa ma intalnesc cu Ryu Murakami abia cand o sa ma intorc acasa. Pana acum o luna nu stiam ca Japonina are doi de Murakami. Amandoi scriitori contamporani de succes. Am avut si noi doi scriitori de succes ce au trait in aceasi perioada si au avut stiluri diferite, Camil si Cezar Petrescu. Asa e acum in Japonia cu Murakami, Ryu si  Haruki.
Apoi as vrea sa-i multumesc lui Alex, ca mi l-a recomandat.
Cred ca am dat de alt autor ce a intrat in lista scurta de autori preferati.

Ryu Murakami se numeste un scriitor pentru inadecvati, pentru cei ce nu se supun societatii si nu devin robotei. Intr-un interviu recent realizat de Joseph George pentru vice.com, scriitorul spune ca vede un viitor sumbru pentru Japonia pentru ca "Japonia e tot mai diversă, iar înăuntrul ei sunt cei care pot vedea un viitor și cei care nu pot. E mai greu să trăiești și să-ți găsești de lucru acum față de cum era în trecut". Romanele sale au personaje chinuite, dependente de droguri, prostitutie sau criminali cu sange rece. In supa miso prezinta povestea unui ghid pentru straini ce le prezinta viata de noapte si industria prostitutiei din Japonia. Actiunea se petrece in Shinjuku, in Kabukicho, noul Cartier Rosu din Tokyo, in preajma anului nou. Romanul e prezentat din perspectiva ghidului, cu un limbaj simplu, al unui tanar ce a abandonat socala pentru o afacere banoasa. Clientul sau este un american ciudat ce ii da fiori tanarului japonez. E o carte interesanta, ce merita citita insa nu stiu cum e pentru cei ce nu au fost niciodata in Shinjuku sau chiat in Kabukicho. Cu toate ca s-au schimbat multe de cand a fost scris romanul, eu am recunoscut zonele prezentate in roman si mi-am putut face o imagine mai aproape de realitate.
Abia astept urmatoarea intalnire cu Ryu Murakami, insa pana atunci e timpul pentru alti scriitori japonezi,
Pe curand...

Comentarii

Postări populare