Despre barfa si alti demoni

Singurul prilej cand oamenii urasc barfa este atunci cand se refera la ei. [Will Rogers]

Imi povestea o prietena cu putin timp in urma ca abia aseapta sa termine contractul sub care e si sa plece in alta parte, pentru ca e satula de barfa din mediul in care lucreaza. Ea se mira mult ca acei oameni nu sunt ori si cine si totusi barfa si mancatoria din colectivul acela e ceva de speriat.
Si totusi, ce e barfa? Conform DEX '98: BÂRFÍ, bârfesc, vb. IV. Tranz., intranz. și refl. recipr. A (se) vorbi de rău, a (se) ponegri, a (se) defăima, a calomnia, a cleveti. ♦ Tranz. A flecări, a îndruga verzi și uscate. – Et. nec.
Pe mine ma amuza si in acelasi timp ma enerveaza conceptul conform caruia numai prostii barfesc, sau numai femeile. De unde! Se barfeste in toate paturile sociale si in fiecare colt de lume. Japonezii barfesc mai mult ca noi, insa barfele lor sunt mai nevinovate. Noi suntem rai si in barfe facem atac la persoana, ceea ce e urat. Femeile barfesc alte femei iar barbatii barfesc, in general, tot femei. Diferenta e ca barbatii se amuza barfind, femeile o fac de multe ori din rautate.
Am citit de curand un articol ce spunea ca un studiu realizat la Universitatea Barkley din California arata ca fara posibilitatea barfei - actiune prin care iti elimini starea de incordare,  pot genera in conflicte grave in grup. Un alt studiu, tot de peste ocean, de la Universitatea Michigan, arata ca barfa are efecte benefice asupra femeilor. Cica progesteronul, hormon ce ne face sa ne simtim bine, se elibereaza in cantitati mai mari cand barfim. Si chipurile, conform unui sondaj Onepoll, 31% dintrebarbati spun ca o barfa buna provoaca, uneori, mai multa placere decat un act sexual. Si tot sondajul Onepoll arata ca barbatii barfesc mai mult cu 24 de minute pe zi decat femeile.
Cu astea spuse, eu nu ma mai motivez cand barfesc si spun ca mi-e dor de o barfa buna cu niste prieteni vechi.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare