Educatia in Coreea de Nord

De vreun an am inceput sa fiu interesat de regimul din Coreea de Nord. Totul a incepu cu un documentar al lui Adelin Petrisor pe care l-am vazut la Ateneul Tatarasi. Imediat dupa am citit Evadare din Buncarul 14, ce m-a impresionat foarte tare si de atunci, din cand in cand mai caut informatii despre vietile Nord-Coreenilor.
Acum citesc Nothing to Envy o carte despre Coreea de Nord scrisa de jurnalistul american Barbara Demick. La un moment dat, in carte, se vorbeste despre moartea subita a lui Kim il-Sung si despre reactia nord-coreenilor la aflarea vestii. Asta imi amintise de moartea lui Kim Jong-il, din 2011, si de reportajele pe care la vazusem in Japonia despre pelerinajul la capela unde era depus.
Pornind de la asta, am inceput sa caut filmulete despre ceremoniile grandioase si bocetele fara de sens si din cautare in cautare, am ajuns la un documentar despre Pyongyang University of Science and Technology, o universitate de elita din Coreea de Nord la care au acces numai fii de demnitari si unde predarea se face in engleza, de catre profesori straini. Pare inimaginabil, insa fii de nomenclaturisti au dreptul la o educatie mai buna. Dar stati linistiti, profesorii straini nu le pot spala creierii cu informatii despre capitalism pentru ca au cursurile monitorizate si in fiecare zi studentii au ora de spalare de creier intr-o cladire strict secreta unde sunt invatati despre tainele succesului Coreei de Nord.
E un documentar foarte bun, de 30 de minute, realizat de BBC. Va recomand sa-l urmariti pentru ca nu sunt 30 de minute pierdute, ci 30 de minute in care invatati ceva despre o tara in care locuitorii sunt prea spalati pe creier ca sa mai scape.
Pe curnad...

Comentarii

Postări populare