Cum sa uiti o femeie

39# #respectfilit

Dan Lungu e unul din cei mai cumparati scriitori de la noi. Adevarul e ca merge pe o reteta, cam toate romanele sale sunt pe un calapod. Nu e un lucru rau, omul stie sa isi vanda operele. Eu as avea curajul sa-l numesc un fel de Coelho sau de Haruki Murakami al nostru.
Cum sa uiti o femeie e al treilea roman de Lungu pe care il citesc, dupa Raiul gainilor si Sunt o baba comunista. Cartea se citeste foarte usor si imi place ca actiunea nu e ancorata fix intr-un timp si un spatiu si ti-ai putea imagina ca are loc in orice oras de provincie, candva in anii  2000.
Povestea pare una simpla: un cuplu de ziaristi, locuiesc impreuna de un an jumatate dar nu prea au prea multe lucruri in comun. Intr-o areare zi, el gaseste o scrisoare de la ea, in care ii spune ca il paraseste. Ea, Marga dispare de tot, din oras, de la serviciu iar el trece printr-o depresie, realizand ca nu stie sa aleaga persoana de langa el.
E un roman de dragoste, dar poate mai mult de dragoste de sine decat despre o relatie esuata, pentru ca dupa aceasta despartire, protagonistul incearca sa se regaseasca, sa se descopere.
Cu siguranta o sa mai citesc ceva scris de Dan Lungu.

Am ales sa citesc acum acest roman, in semn de solidaritate cu Festivalul Inernational de Literatura si Traducere, FILIT, ce s-a autosuspendat in urma unui scandal politic. Dan Lungu si echipa sa au realizat ceva ce nu prea se face in Romania, si e mare pacat ca politicienii locali si-au bagat coada si au distrus acest festival. Eu sper sa fie doar un "hiatus" de un an, si de la anul, festivalul sa reinvie ca o pasare pheonix.


Pe curand...

Comentarii

Postări populare