Dezonoare

45#  Nobel pentru Literatura

Citind romaul lui J.M. Coetzee, aparut in 1999, aclamt de critici si multipremiat, imi pun din nou intrebarea: De ce nu castigam si noi un Nobel pentru Literatura?
Nu e nimic wow in cartea asta. Nu e o carte slaba sua proasta dar nici nu m-a dat pe spate. In primul rand am ramas un pic surprins de prima parte a romanului. Personajul principal, profesor universitar, are o relatie cu o studenta, aceasta il acuza de viol si pentru ca nu are de gand sa se apere, este dat afara din invatamant. Violul ca violul, ca e de condamnat, dar cei din jur il comentau pentru relatie. Tipa era majora, care e problema? Cate relatii student-profesor stiu, nici nu-mi ajung degetele sa le enumar...
Partea a doua este mai interesanta pentru ca apare personajul Lucy, fata profesorului, ce avea o ferma uneva inafara orasului. Aceasta este atacata si violata de niste negrii si acest episod zdruncina existenta personajelor.
Dar si atunci, parca, se trece prea usor peste aceste momente, ceea ce face ca romanul sa para putin superficial. E o carte buna, insa nu am descoperit in ea un autor wow care sa mertite distinctia pe care a primit-o.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare