Demonstraţie de Ceremonia Ceaiului

Sambata Asociatia Romano-Japoneza Himawari, impreuna cu Ambasada Japoniei la Bucuresti a organizat o demonstratie de Ceremonia Ceaiului.Demonstratia a fost realizata de Michiko Nojiri Sensei, o japoneza experta in Ceremonia Ceaiului, ce locuieste de 50 de ani in Italia, undea pus bazele unei asociatii ce promiveaza acest obicei japonez.
Demonstratia a avut loc la Art House Central, cafeneaua de la etajul 6 de la Moldova Mall, cafenea ce a inglobat salile de cinema din Mall si organizeaza acolo o droaie de evenimente misto. De retinut locul pentru evenimente urmaotare.
Nu ma asteptam sa fie sala aia de cinema plina si am fost napadit de o nostalgie de cand am vazut-o pe doamna Nojiri in genunchi pe tatami. Imi venea sa ma intind acolo pe jos si sa imi simt mirosul, sa adorm la caldurica, fara sa imi pese de ce e in jur. Iar Sensei imi aducea aminte de Mama de Camin. Da, e mai in varsta sensei, insa avea aceasi expresivitate cand povestea ceva.
Nu maasteptam sa imi placa atat de mult ritualul ceaiului. Aveam impresia ca dureaza prea mult si ca e plictisitor. Poate ca daca l-as fi vazut in Japonia as fi considerat asta, insa dorul de cultura aceea m-a facut sa absorb fiecare detaliu din ceremonie.
Am fost inspirat si am filmat jumatate din ceremonie, si anume momentul in care invitatii intra in casa de ceai, admira ideograma de pe perete (armonie), florile, saluta gazda si pana in momentul in care primul invitat isi ea ceaiul. In filmulet o sa vedeti cat e de importanta este comunicarea non-verbala. Cat de mult se pune accent pe detalii si cum gazda pregateste ceaiul utilizand fata bolului de ceai, si nu spatele, ofera bolul cu fata iar invitatul il intoarce pentru a bea de la spatele canii si nu din fata. Dupa ce a baut tot, avand o tinuta si o pozitie eleganta, invitatul se uita pe fundul vasului, in exterior sa vada din ce material e facut vasul si de ce maestru olar. La petrecerile mai mici se bea pe rand, de la primul invitat, la ultimul, din acelasi bol de ceai iar gazda bea doar daca e invitata de primul invitat. E o ceremonie interesanta, total diferita de ceea ce facem noi la un ceai: o barfa si multa galagie.
Dupa ceremonie am facut poze cu doamna Nojiri si cu domnul Atasat Cultural al Ambasadei Japoniei la Bucuresti, ce e absolvent de Waseda ca si mine si vorbeste o romana perfecta ce m-a impresionat mult. Atat de tanar si atat de ambitios, bravo lui.


Si pentru ca mai nou ma ocup de pagina de facebook de la Himawari, am pus pozele de la eveniment acolo. Daca va place ce vedeti pe la noi pe la asociatie, un like la pagina de facebook nu strica (am adus pana acum vreo 50 :P). Pozele le gasiti aici.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare