Literatura contemporana romaneasca

Cand citeam Mortii ma-tii mi-a venit in minte o intrerbare ce posibil ca nu va avea raspuns insa ma macina.
In scurtul preview pentru kindle al cartii de Un Cristian pe care il aveam gratuit, personajul principal avea un vis adolescentin de a deschide o cafenea literara. Atunci m-a lovit si pe mine. Unde si cine sunt scriitorii nostri contemporani. In perioada interbelica existau cenacluri in care se discuta despre literatura si tineri sau consacratii scriitori erau invitati sa iti prezinte operele sau opiniile. Aceste actiuni au continuat si in perioada comunista, cu toate ca multi autori erau cenzurati si succes aveau scriitorii de partid. Mama imi spunea ca aveau ore la scoala cand profesorul de romana invita un scriitor local sa isi prezinte opera sau libraria din oras organiza intalniri literare cu scriitori celebri. Asa avem Cel mai iubit dintre pamanteni cu autograf, e exemplu.
Dar astazi? Din cand in cand cate un autor pleaca in turneu de promovare a cartii insa nu sunt autori celebrii pentru scriere ci persoane publice. Tanti psiholoaga de serviciu la tv sau Gainusa, Botezatu sau Regina dietelor. La americani inca se poarta turneele de promovare a cartii, a sesiunilor de autografe. La noi nu: din cand in cand cate o lansare de carte intr-o librarie prafuita sau la Bucuresti la Gaudeamus.
Eu nici nu stiu ce scriitori mai avem si daca sunt buni sau nu: Cartarescu si inca vreo doi trei ce s-au impus fiind in manuale de romana, in rest nimic.
Am fost placut surprins sa vad o noua editura: Casa de pariuri literare, ce publica numai literatura romaneasca contemporana. Cred ca le e greu sa supravietuiasca. Insa romanul inca e pasionat de cultura: salile de teatru sunt pline si  uneori se joaca si cu casa inchisa. Eu cred ca daca si-ar promova cartile nu numai printr-un afis pe o fereastra de librarie si aparitii la TVR Cultural (unde nu prea se uita lumea) ci s-ar impune sa apara la stiri pe canalele comerciale si ar face turnee de promovare sau targuri de carte in orasele mari ale tarii si nu numai in Bucuresti, romanul ar stii de ei. Tineretul citeste, liceanu e pasionat si devoreaza carti si are nevoie de scriitori contemporani ce simt si gandesc ca ei sa ii ajute sa se formeze ca individ.
Dar din pacate literatura e din ce in ce mai mult o arta de nisa. Scriitorii contemorani mor sperand ca o sa ajunga celebrii post-mortm ca multi altii. Aici e domeniul unde ar trebui sa copiem de la americani si sa invatam cum au transformat scrisul intr-o industrie de succes. Avem nevoie de hrana penstru suflet si de scriitori care sa gandeasca ca noi.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare