De ce nu stim sa ne promovam turismul local?

Prin iulie am avut niste musafiri din Arges ce au stat pe la noi o saptamana si vroiau sa viziteze imprejurimile. Atunci am observat ca Bacaul sta prost la capitolul promovare turistica. Apoi, saptamanile trecute, niste prieteni din Japonia mi-au spus ca vor sa vina vara viitoare sa viziteze Romania. M-am gandit ca pe langa turul de forta: Bucuresti - Transilvania - Maramures - Bucovina - Iasi, sa ii duc si prin judetul meu natal ca sunt lucruri de vazut.
Povestile astea doua s-au unit si s-au pus cap la cap acum doua zile, cand am plecat intr-o mica excursie Valea Uzului - Targu Ocna - Slanic.
Concluzia: Draga Consiliu Judetean, trei filmulete pe site-ul consiliului , un site pe care lisesc informatiile si un site de poze facute de niste liceeni, nu e promovare turistica. 
Valea Uzului: Candva a existat un drum ce ducea pana la coada lacului, unde exista o pastravarie si e un platou de unde se vede frumos lacul. Acum drumul e ok pana un pic mai incolo de baraj, apoi incepe sa fie plin de gropi iar dupa aceea e un drum de bolovani.
Noi am avut curaj sa mergem doar pana la manastire, undeva la jumatatea drumului, si de acolo ne-am intors pentru ca ne distrugeam masinile. Degeaba ne-au zis calugarii ca e fain tare peisajul la coada lacului, ca exista o pensiune ce are o micro ferma de animale exotice. Mai bine inapoi cu masina intacta, decat sa o rupem prin bolovanii aia de acolo.
Si nu e vorba de facut un drum nou, cu santuri, stabilizari de taluz, defrisari sau ce mai cere o sosea print-o rezervatie naturala. Acolo exista drum, trebuie doar reasfaltat. Dar consiliul judetean are alte probleme, pare-se...

Targu Ocna. Orasul salinei a devenit de curand oras statiune turistica. Stim asta pentru ca scrie pe o pancarda deasupra celeia cu numele orasului si mai vedem niste rame ale unor panouri publicitare, pe care exista o placuta pe care scrie, din nou, acelasi lucru.  Macar aici avem indicatoare spre salina. Ca pana la Targu Ocna, prin Darmanesti, am tot vazut panouri pe care scria: Moara de apa sau Castelul Ghica, dar fara un indicator care sa arate unde e, ca si cum moara de apa sau castelul erau la sosea si noi nu le vedeam.
Ce e in salina nu mai tine de CJ si nici de primaria orasului, ci de Compania de Saare. Taxa de intrare la salina e destul de ridicata: 18 lei pentru adulti si 9 pentru minori. Inauntru, daca vrei sa te dai cu kartul, sa joci tenis, fotbal sau altceva, platesti. Produsele de vanzare la magazine sunt scumpe iar magazinele sunt prost aprovizionate. Dar pe langa astea, salina este patronata de kitch.
Belulete de pom de Craciun insirate prin galerii, lambriunri de lemn si o cascada kitchioasa ce lumineaza in diferite culori. Ca e pus un bec ce isi schimba culoare la cascada, nu e asa mare lucru, problema mare e cu fantanile din lacul de langa cascada, fantani in forma de nufar ce "beculesc" in fel si chip si ratele, broastele, berzele si nuferii de plastic ce plutesc in apa. WTF????
Te-ai numit oras statiune turistica pentru ca ai ditamai salina si un hotel de tratament, dar hai totusi sa asfaltam drumul pana la salina ca e tot surpat si sa mai plantam si noi o floare doua prin oras, ca pare prea prafuit.

Slanic Moldova. Slanicul parea destul de animat. Parcul era plin de oameni ce se pimbau sau se odihneau pe banci, parcarile erau pline iar la izboare era multa lume. Noi am vrut sa mergem pe traseul celor 300 de scari, insa am ajuns prea tarziu acolo iar traseul era marcat ca o ora jumatate de mers. O ora jumate pana la scari, o or jumate inapoi, inca o ora urcatul si coboratul scarilor si statul la cascada, se faceau 4 ore si era deja ora 6 PM. Apropo de traseu, pe site-ul baierilor ce se cred fotografi, au pus 4 poze cu traseul si toate 4 cu scarile. Nimic din padure, nimic de pe platoul de sus - poate n-au ajuns pana acolo.
Cu toate ca Slanicul era destul de animat, mi s-a parut o statiune trista. Pare prea imbatranita, nu prea sunt tineri pe acolo. Sper ca iarna sa mearga bine, acum cu partia de sky si cu telescaunul ce duce pana acolo. Lipseste promovarea turistica, se simte asta.

Pacat ca avem asa multe locuri frumoase de vizitat si nu exista cineva in CJ sa se ocupe de promovare. Pacat...
Pe curand...

Comentarii

Postări populare