Pui Gongbao

Puiul Gongbao sau puiul cu alune este unul din cele mai populare feluri de mancare chinezesti. Povestea spune ca in timpul dinastiei Quing, unul din ministrii indragea mult ardeiul si alunele. Astfel, buatarii de pe langa conducerea provinciei, au creat acest fel de mancare, fel ce are diferite variante si interpretari, dar din niciunul nu lipsesc ardeii grasi si alunele prajite. Eu am mai gatit o varianta a acestui fel de mancare, pe cand eram in Japonia, insa saptamana trecuta, am incercat alta reteta, inspirata de pe un blog de pe net. Fata de reteta de pe blogul respectiv, eu am adaugat urechi de lemn, pe care le-am primit prin posta de la o prietena din Japonia, si nu am adaugat ardei iuti uscati pentru ca la mine in familie, inafara de mine si nepotul meu, nimeni nu mananca picant.
Pentru reteta avem nevoie de:
200 g piept de pui,
1 morcov
1 ardei gras rosu (eu am folosit gogosar)
1 ardei gras galben
2 fire de ceapa verde
o bucata de ghimbir
3 catei de usturoi
un pumn de alune
urechi de lemn, hidratate in apa cu sos de soia si sare (puteti gasi urechi de lemn, de vanzare, de exemplu, aici)


Pentru marimada:
o lingurita de vin de orez,
o lingurita de ulei de susan
2 lingurite de sos de soia
o lingurita de amidon de pormum
o lingurita de apa rece


Pentru sos:
o lingurita de vin de orez,
o lingurita de ulei de susan
2 lingurite de sos de soia
o lingurita de amidon de pormum
o lingurita de zahar
2 lingurite de apa rece
sare
piper

Carnea de pui se spala si se taie cubulete cu latura de aproximativ 2 cm. Adaugam carnea intr-un bol si peste ea turnam marinada realizata din ingredientele mentionate mai sus. Acoperim bolul cu o folie de plastic si il punem la frigider pentru jumatate de ora, timp in care pregatim celelalte ingrediente.

Curatam usturoiul si il pisam. Ghimbirul il curatam de coaja si il dam pe razatoarea mica si de la ceapa verde, taiem separat coditele pe care le vom folisi la decor, la final.
Toate aceste trei ingrediente, si eventual ardeiul iute uscat, taiat bucati mici (daca il folositi, la reteta se recomanda 3-4 bucati), se pun impreuna intr-un vas pentru ca vor fi primele folosite la gatit.

 Ardeiul se taie patratele, de vre-un centimetru latura, morcovul felii subtiri, si se pun si ele intr-un castron impreuna, pentru ca vor fi puse odata pe foc.

Intr-o tigaie, adaugam 3 linguri de ulei de gatit, il incingem si adaugam carnea marinata, pe care o gatim, la fic mare timp de 3 minute, pe o parte si pe alta, amestecand in ea, cu o lingura de lemn.
Dupa cele trei minute, carnea v-a arata cam asa. Amidonul de porumb, ii va da o crusta interesanta, pe care ati observat-o de obicei, la carnea gatita de chinezi.

Intr-un wok, adaugam putin ulei de gatit pe care il incingem bine. Peste el, adaugam ceapa cu usturoiul si ghimbirul, pe care le amestecam bine. Le gatim pana cand incepe sa iasa un pic de fum. Atunci, cand toate aromele din radacinase au iesit la iveala, adaugam legumele taiate

 Atentie, in bucataria asiatica legumele se servesc un pic mai tari, nu floscaite.
Cand legumele s-au inmuiat, adaugam carnea de pui, si le mai lasam impreuna pe foc, un minut, maxim 2.

Pana in momentul respectiv trebuie sa pregatim si sosul pentru pui, si eventual sa taiem urechile de lemn, daca sunt prea mari, si sa avem alunele la indemana, pentru ca urmeaza momentul in care adaugam toate aceste ultime ingrediente.

Dupa ce sosul a patruns bine legumele, ulechile de lemn, au prins aroma carnii si alunele au prins pojghita de la amidon, sintem focul petru ca felul de mancare este gata.
Noi l-am servit in boluri, pe un pat de orez fiert, ceea ce japonezii numesc don (chinezii nu stiu cum ii spun). Am ornat totul cu coditele de ceapa si totul e gata pentru servit.
Pofta mare!

Pe curand...

Comentarii

Postări populare