Uniforme

Uniforma de scoala primara
Nu sunt adeptul uniformelor si le-am urat intodeauna. Inteleg conceptul si pe cei ce le propun, inteleg ca exista copii de bani gata ce isi etaleaza tinutele la scola si ii fac pe cei saraci sa se simta prost insa pe perioada scolii ne formam ca oameni din toate punctele de vedere si incercam sa desciperim cine suntem si deseori ne manifestam prin tinuta. Atata timp cat exista un cod de tinuta in scoli, si este respectat, eu cred ca este de ajuns si ca tinerii se pot exprima. Imi aduc aminte ca in scoala generala incercam sa ma exprim prin tricoul ce il purtam pe sub sacou sau vesta de uniforma, prin pantofi sau pantaloni.
Uniforma de gradinita
Asta nu se intampla in Japonia pentru ca aici se poarta uniforma de la gradinita pana la facultate.



Uniforma liceu
Uniforma de gimnaziu
Daca copilasii de gradinita sunt draguti cu uniformele lor de gargarite, limitarea tinutei la unifora in liceu ii face sa recurga la tinute extreme in timpul liber sau la facultate. Uniforma in Japonia nu inseamna numai un sacou si o vesta ci este o tinuta copleta: pantaloni sau fusta la fete, camasa, sacou, vesta, dar si pantofi si ghiozdan. Toti arata la fel si ii observ in trenuri cum poarta cate un tricou pe sub camasa ce ii reprezinta, sau isi agata cate un maimutoi de ghiozdan casa arate cine sunt.
Scoala in Japonia tine de luni pana sambata iar dupa soala, elevii se duc la scoli de metidatii ce ii ajuta sa intre, in urmatoarea treapta, la o scoala mai buna. Toti arata la fel, si nu ii diferentiezi. De aceea ajung ca in zilele libere sa poarte tinute exagerate, ca fetele ce se imbraca ca papusile, in Harajuku.

Ma uit la bobocii de la facultate, cum poarta tinute extreme, culori puternice, amestecate haotic, doar pentru a iesii in evidenta. Si au la dispozitie doar 6 ani de zile (4 ani de facultate si doi ani de master) pentru ca apoi vor purta din nou niste uniforme impuse de societate.
Un angajat in servicii (vanzator, lucrator la posta, la compania de tren, sofer de taxi sau de autobuz) poarta uniforme de serviciu iar daca ai terinat o facultate si lucrezi intr-o comanie porti costum si cravata zi de zi, daca esti barbat sau taioare si sacouri daca esti femeie. Duminica ce mai vezi oameni imbracati lejer, in rest Japonia este o tara de oameni ce se imbraca la fel.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare