Death And The Penguin (Moartea pinguinului)

"Da, Andrey Kurkov vin la FILIT!" a fost un status citit pe facebook si scris de Dan Lungu. OK, dar cine e Andrey Kurkov asta, m-am intrebat atunci. Noroc de smartphone si de wikipedia ca l-am dibuit repede. Andrey Kurkov e unul din cei mai importanti scriitori ucrainiei contemporani. E absolvent al Facultatii de Limbi Straine din Kiev si a lucrat mult timp in mass-media. Romanele lui sunt o satira la viata din fostul URSS, dupa caderea comunismului.
Cand incepi si citesti cartea, care e destul de micuta si care e tradusa si publicata la noi de Curtea Veche, iti spui ca e un roman simplut. Si asta pentru ca e atat de usor de citit, insa atunci cand iti dai seama ca ti-e imposibil sa o mai lasi din mana, iti dai seama ca e un roman bun. E greu sa poti sa scrii atat de lin, sa-ti curga cuvintele si frazele atat de simplu cand esti un scriitor postmodern ce se considera underground si cand scrii despre nimicuri.
Viktor e un scriitor ratat ce accepta sa scrie necrologuri pentru VIP-urile din Kiev, inainte ca acestea sa moara. Trebuie sa le scrie sub un pseudonimi si primeste banii numai dupa ce persoana respectiva moare. Le scrie dumnezeieste si isi exerseaza talentul scriitoricesc in fiecare necrolog si abia asteapta sa si le vada in ziar. Lucru care incepe sa se intample destul de repede. Sa fie ceva legat de Mafie, politia secreta? De ce toate aceste VIP-uri mor la scurt timp dupa ce el scrie necrologul?
Viktor locuieste intr-un mic apartament comunisti, impreuna cu Misha, pinguinul sau - cumpart de la Zoo, dupa caderea URSS-ului  si astfel devenit animalul sau de companie. Eu il vad pe Misha un alter ego al lui Viktor ce devine stresat si frustrat odata cu trecerea timpului, ce viseaza sa evedeze din acel mic apartament si sa plece in tari indepartate.
Pe mine m-a captivat si abia astept sa il vad la FILIT, iar pana atunci o sa citesc si Pinguin Lost!
Pe curand...

Comentarii

Postări populare