Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

In viata lucrurile se intampla  cu un scop, cred asta cu desavarsire si faptul ca am descoperit cartea asta acum, e o caramdia la temelia crezului meu. Nu cred ca intr-o perioada atat de agitata si de frustranta, as fi putut gasi o carte mai buna pentru a ma calma.
Intr-o zi, ca oricare alta, am vazut pe facebook, o postare de la Polirom, cum ca au publicat romanul de debut al scriitoarei iraniene de expresie engleză Sahar Delijani, "Copiii arborelui de Jacaranda", un roman tradus in 20 de limbi imediat dupa publicare (roman pe care vreau sa-l citesc cat de curand). De la acea poza, am inceput sa rafoiesc pozele de pe pagina celebrei edituri din Iasi si am dat de acest titlu: "Zen si arta repararii motocicletei". M-a atras imediat pentru ca sunt un fan (ca sa nu spun adept) al Budismului Zen si imi plac motocicletele. Ei, nu ma vad cu un motor acum, insa cred ca atunci cand o sa am criza de varsta mijlocie, nu o sa-mi iau o decapotabila si o amanta, ci o motocicleta cu care o sa ma plimb de nebun pe drumuri, zile intregi.
Am cautat repede cartea e site-urile de ebook-uri gratuite si am gasit-o. Am incarcat-o pe kindle si imediat dupa ce am terminat romanul lui Ryu, am inceput sa o citesc.
ZAMM a fost vanduta in 5 milioane de exemplare si a intrat in Cartea Recordurilor pentru Bestsellerul ce a fost refuzat ce cele mai multe edituri: 121. Romanul se desfasoara pe parcursul a 17 zile, a unei vacante cu motorul a unui tata (naratorul), baiatul sau Chris, si doi prieteni ce li se alatura doar in primele 9 zile. La drumul lung, incep discutii filosofice ce se leaga oarecum de trecutul si experienta tatalui. Filosofia prezentata are radacini in cea a Greciei antice, avand ca pilon principal conceptul de calitate.
Nu vreau sa spun mai mult pentru ca as vrea sa descoperiti singuri cartea. Mie mi-a amintit de Blaga, ce e mai mult poet decat filosof, dar ce isi impleteste ideile filosofice, frumos in literatura. Dar si de Eliade, pentru ca de fapt aceasta poveste e un drum initiatic, un drum al rememorarii, o poveste ce trebuie spusa pentru a invata din trecut si pentru a descoperii piesa lipsa sau defecta.
Eu mi-am trecut in lista de lecturi obligatorii si "Lila: An Inquiry into Morals", celalalt roman filosofic al lui Robert M. Pirsing.
Pe curand... 

Comentarii

  1. Cealaltă Ancuță20 iulie, 2013

    Uneori chiar regret că nu mi-am luat și eu kindle când am avut ocazia. Foarte frumos ai vorbit despre carte. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar e o carte buna ce merita citita.
      Exista o sumedenie de ebook-readere mai ieftine decât un kindle, dar la fel de bune.

      Ștergere
    2. Cealaltă Ancuță20 iulie, 2013

      Eh, oricare ar fi acum trebuie să-și aștepte rândul de pe lista de priorități. :D La fel și cartea, căci la aprox. 9 ore de lucru la laborator, eventual și acasă și restul activităților strict necesare supraviețuirii (plus eventuale activități de recreere), pe lista aia se duce o bătălie crâncenă.

      Ștergere
    3. Perioada aglomerata la școala?

      Ștergere
    4. Cealaltă Ancuță23 iulie, 2013

      Ptiii, și încă cum. Din păcate așa se anunță următorul an, mai ales că în loc să mă apropii de o formă a tezei am mai adăugat niște chestii de făcut și acum parcă e o nebuloasă totală. Sunt puțin panicată că nu o să reușesc să pun toate ideile în ordine și să scot tot potențialul din rezultate, dar sper să mă adun și apoi toate o să pară mai simple. :D

      Ștergere
    5. Bafta multă. Dar de mine nu scapi la școala :))

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare