Golden Gai

Undeva in Shinjuku, in spatele Templului Hanazono se ascunde una din cele mai fascinante stradute/cartier din Tokyo: Golden Gai (Orasul de aur).
Cartierul formad din 6 stradute paralele, strabatute de alte cateva perpediculare cu acestea, inguste cat sa incapa un om, adaposteste peste 200 de baruri tematice, mici cam de maxim 8 metri patrati. Zona a devenit cunoscuta inainte de 1958 cand prostitutia era ilegala in Japonia si deasupra fiecarui bar exista o camera unde o prostituata satisfacea clietii barului. Acesta este si motivul pentru care barurile sunt atat de mici, ele aveau clienti fideli, ce se cunosteau cu proprietarul, erau de incredere si puteau sa apeleze la serviciile extra pe care acesta le oferea. In anii '80, perioada incendiilor din Tokyo, zona a fost pazita de proprietari ca sa nu fie incendiata si astfel a ramas intacta.



Acum, barurile sunt celebre pentru ca este locul de intalnireal artistilor. Pe langa teatrul ce exista la subsolul uneia din cladiri, muzicieni, scriitori si pictori se intalnesc in barurile de pe celebra strada. Propietarii barurilor sunt artisti ce s-au pensionat si de aceea barurile au diferite teme: muzuca spaniola, frantuzeaesca, englezeasca, country  sau arte plastice.
Zona are o importanta arhitecturala pentru urbanismul actual, cu stradute inguste, mici de doua nivele, la parter e barul, iar la etaj e o camera, unde se ajunge pe o scara ingusta. Zonele din oras au fost reproiectate in timp si astfel de cartiere, de la inceputul procesului de urbanizare moderna a Tokyo-ului, nu mai exista. Astazi, asociatii nonguvenramentale incearca sa pastreze zona intacta, insa cladirile sunt subrede si posibil ca la un viitor cutremur, zona v-a fi distrusa daca nu sunt reabilitate. Strazile sunt prost luminate si cladirile sunt  nerenovate insa pentru ca este o zona unica, persoanele vin foarte des aici.


Golden Gai este o zona ce trebuie vazuta in Tokyo. O seara la baut aici face experienta din Tokyo sa  fie mai veridica.
Mai multe poze pe pagina de Facebook a blogului, aici.
Pe curand...

Comentarii

  1. ciudate usi... si ce-s chestiile alea ce seamana cu masini de spalat cu incarcare superioara / cos de rufe si ala ce seamana a fi aer conditionat asezat pe jos ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, aer conditionat.
    Ciudat? E foarte misto ca e ca in Banilon. Haos

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare