Vizita la Ambasada Romaniei la Tokyo

Joi seara a avut loc o intalnire a studentilor romani din Tokyo cu Ambasadorul Romaniei la Tokyo. A fost o seara foarte interesanta cu toate ca a fost cu totul altfel decat imi imaginam. Hakan fusese anul trecut la o astfel de intalnire si vorbise o luna despre mancarea buna pe care au servit-o acolo. Ca ambasada are un bucatar foarte bun si ca au mancat manare traditionala. Dar turcii au bani... Am vazut luxul din ambasada lor cand am fost odata acolo. La noi e criza din '90, de unde bani de ambasada.
Oricum apreciez foarte mult gestul domnului Ambasaor. Stiu ca domana consul o sa citeasca articolul si sper ca nu o sa se supere de stilul meu usor zeflemist. Trebuie sa impartasesc momentele amuzante cu toata lumea.
Joi a fost o zi proasta de dimineata pana cand ne-a zis domnu' secu  portar ca am intarziat. Stiam ca intarziasem, dar toate mersesera prost pana atunci. Am ratat trenuri, nu m-am gasit cu Raluca, si asta dupa o zi in care dadeam din lac in put. Pe drum am tot zis: sa nu ne puna aia sa ne prezentam, ca nu am chef de discursuri... Si ghici ce? A trebuit sa ne prezentam...

Intalnirea a avut doua parti. Prima parte a constat in prezentari iar a doua in discutii la un pahar de vin romanesc. Domnul Ambasador a tinut un mic discurs despre relatiile bilaterale dintre Japonia si Romania si a prezentat economiile celor doua tari. Mie mi-a placut mult cum a vorbit. Ca a fost politicianul din el, ca a fost diplomatul, ca a fost sincer, nu stiu, dar m-a cucerit. Pare un om ce stie ce vrea si are planuri marete.
Dupa discursul ambasadorului a urmat o scurta prezentare a personalululi din ambasada si apoi a fiecarui invitat in parte. Eram multi. Eu ma asteptam sa fim vreo zece, dar am fost mai mult de doua zeci. Majoritatea studentilor studiaza limba si cultura, insa sunt cativa si pe tehnic: un tip la Tkyo Tech ce studiaza chimia, doi studenti la arhitectura ce se afla in schimb de experienta (studenti in Germania), doi absolventi de mecanica ce sunt aici pe un intership la o companie nipona si un astronom.

Am ramas placut surprins de trei profesori japonezi ce predau limba romana in universitati sau in centre de limba. Unul din el vorbea excelent romana, asa cum multi romani nu sunt in stare sa o faca. Avea inclusiv ticuri verbale ca "deci" ce il observi rar la un strain. Sa nu mai zis ca acordurile aproape perfecte si de genurile corect folosite (reguli pe care noi le stim, insa sunt grele pentru un strain sa le inteleaga- cand e doi si cand e doua). Al doilea tip vorbea binisor. El studiaze in Romania, unde se licentiase in Istoria Romaniei interbelice, chiar ne-a si explicat ca Romania interbelica e Romania Mare (de parca noi nu stiam, dar a fost simpatic). Dumnealui cerceteaza acum istoria contemporana a Romaniei si preda cursuri de limba si istorie la Universitatea de fete. A fost profesorul de romana al ambasadorului Japoniei la Bucuresti. Al treilea tip a scris un manula de romana pentru japonezi, in colaborare cu o doctoranda romana. Eu am ramas tampit sa aud toate astea, sa aud ca sunt anual vreo 10 studenti ce aleg romana ca curs facultativ sau oameni care se duc la centre de limba sa invete romana. Chiar la mine la universitate exista romana ca curs facultativ, predat de o profesoara romanca. Au fost momente amuzante cu o tipa ce intrerupea pe toti ca sa puna intrebari suplimentare.
Dupa ce ne-am prezentat cu totii, am prmit o diploma de la domnul Ambasador si o carte de Haiku scrisa de domnia sa.
Partea a doua a serii a fost o discutie intre noi, la un pahar, doua de vin romanesc. Nenea secu portar avea grija sa ne aduca un altul cand il terminam. Am discutat cu parintele Nicodin, ce m-a impresionat mult. De aceea o sa si ma duc la slujba duminica. Pare un preot sincer, ce isi vede de misiune si nu se tine de afaceri, asa cum fac multi, din pacate.
Acum imi pare rau ca nu am discutat cu toata lumea, insa dupa ce au aflat ca studiez inginerie civila am inceput sa primesc intrebari gen: e ok sa imi cumpar apartament in Braila?, cutremurul din Japonia a fost natural sau indus de americani?. Alo, nu sunt nici Marmureanu si nici OTV. Stai si explica la om ce e aia inginerie seismica si ce e aia seismologie. Greu....
Pe 29 Ambasada are un concert de pian, cu ocazia Zilei Nationale, sper atunci sa ii mai revad pe o parte din cei de vineri (mai ales ca am vazut o fata frumusica tare-tare).
Pe curand...

Comentarii

  1. Multe greseli de gramatica si exprimare incorecta,fi critic cu tine insuti si vei dobandi facilitatea de a critica,nu o lua ca pe o ofensa ,e o sugestie ,spuneai ca esti student?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cea mai mare greseala a mea e ca nu imi corectez ceea ce scriu. daca as face asta, as pierde f mult timp, timp pe care nu il am.
      e riscul pe care mi-l asum pentru ca e un blog pentru prieteni si ei stiu de cat sunt in stare. deci nu o iau ca o ofensa, chiar deloc

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Ma duc si de Ziua Nationala. Am primit invitatie personalizata de la Dn Ambasador.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare