Juranal de calatorie - ziua 10

In dimineata asta nu puteam sa ma trezesc. Parca ma atragea ca un magnet in el. Dormisem prost, mai prost ca niciodata. Dadusem de doua ori cu capul de perete cand m-am intors si patul fiind scurt, am dormit cu picioarele in aer. MA durea foarte tare, si inca ma doare, am o intindere de muschi.
Prima oprire a fost la Manastirea catorilca din Radna - Lipova. manastirea se afla in renovare si pentru refacerea ei ti se cerea o suma fixa de un euro pentru adulti si jumatate de euro pentru elevi si studenti sau 3 lei, respectiv 1.5. Mi s-a parut de foarte prost gust sa iti impuna o taxa de donatii. Puteau sa spuna ca e o taxa de vizitare sau sa te lase sa donezi cat vrei. Poate eu donez mai mult. Pentru sume mai mari erau trecute conturile. Papa cred ca nu mai are bani ca sa le ii ajute cu toate ca era Basilica Minor a paplitatii.
Am pornit inainte sa cautam Biserica ortodoxa transformata in Giamie si bazarul turcesc. Ieseam de acum din oras si nu dadeam de ele. Ne-am oprit intr-o parcare ca sa pozez Cetatea din Soimus, cetqate la care din pacate nu prea se putea ajunge decat pe jos si am intrebat o femeie cum se ajunge la obiectivele turistice ale orasului. Femeia mi-a explicat ca trebuie sa ma intorc si sa mergem spre Bai si pe langa un Peco ajungem in ventru si acolo sunt toate si muzeul cu felinare mari si frumoase.Tipa m-a dus dupa calea ferata de unde se vedeam bine cetatea si mi-a s[us ca si ea este din Bacau, din Sascut de fapt insa a plecat cu mama ei cand avea 9 ani. Foarte de treaba si plina de intentii bune. Lipova m-a dezamgit. Orasul pare sa fii ramas in perioada interbelica. PArca vedeam pe drumul cu piatra cubica trecand trasuri in loc de masini. Noici nu observam firmele coloratre. Murdar si sters orasul. Biserica era inchisa si am vazut-o doar din exterior.
Am pornit aproi spre Sebes unde trebuia sa mai vedem ceva, habar n-am cum. Am facut pe drum o oprire la Gurasada pentru ca ne-am dat seama ca acolo e una din bisericile din sec 12, una din putinile. Parintele nu era in sat asa ca nu am putut sa intram inauntu sa vedem bijutera de biserica insa am vazut-o de afara si ne=am bucurat de frumusetea ei. Cum a rezistat atata timp, cad de bine era concentrata si cat de fumoasa e.
Mai aveam 7 kilometii pana in Sebes cand ne-am oprit. Era un blocaj. Dupa jumatate de ora am mai intaintat un kilometru jumatate, apoi dupa inca 10 minute inca un kilometru jumatate. In 2 ore am facut 10 kilometri pentru ca la iesire din Sebes se lucra la drum pe o banda. In timp ce stateam si asteptam sa pornim si tot vedeam masini pe celalalt sens cum vedeau incet, am intrebat un sofer si ne-a zis ca mai sus un pic se lucreaza pe o portiune de un kilometru si ca el a stat 3 0re ca sa intre. Cand am iesit pe 10 kilometrii erau blocaje de masini. Portiuni pe care masinil mergeam bara la bara pentru a intra si ele in oras, se circula iarasi pe sensul celalalt si portiuni pe care inca nu se pornisera pentru ca una din masini nu pornea. Pana sa intram in Sebes am vazut doua accidente, cred si eu. Cum scapau de stat 2-3 ore in trafic o goneau pana sareau peste un pod sau pana intrau in alta masina si se opreau intr-o casa, Doamne fereste!
Ce sa ne mai oprim in Sebes, direct spre Rasinari unde aveam cazarea.
Un pic mai mult de trafic era si in Sibiu. Mergema bara la bara si pe banda 2 o tipa intr-un logan MCV a observat ca mama era legata la cap (e inca racita si era legata ca avea spirt pus la cap). Ce radea baba, cand ne intrecea se uita la mama si radea, cand o intrecema noi iarasi se uita si radea. Radeam si eu si Ilinca, de situatie. Apoi, la un semafor, ma uitam pe banda doi si deodata citesc pe buzele unui sofer de dubita "Uita-te la asta cum e legata nebuna la cap" si cel de langa el se uita. Ii spun mamei razand la care ea spune. Ma doare capul, de aia sunt legata. Si ce face tipul? Ii intide o foie cu pastile. Chiar m-a impresionat.
La Rasinari nu am mai apucat sa vedem casa lui Goga si a lui Cioran, poate maine dimineata. Am mancat bine iar apoi plini ne-am indreptat sprecamera, un dus, pozele de scos si sa scriu articolul. Nu am net, maine il voi posta cand voi ajunge acasa.
Acum ma voi uita la Ucenicul lui Trunp si apoi ma culc.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare