Primul meu roman japonez

Vita Sexualis de Mori Ogai este primul meu roman japonez. Daca tot sunt in Japonia de un an si asa nu am invatat limba, macar sa citesc si eu ceva din literatura lor. Nu stiu daca romanul asta e unul din cele mai reprezentative, dar politica fata de Kindle e ciudata in Romania, si asta era singurul pe care l-am gasit... (intre timp mi-am dat seama ca pot sa citest si epub de pe tableta, dar nu prea imi place).
Adevarul e ca in ultimul timp mi-am cumparat e-book-uri scrise de autori romani. Doar Vita sexualis si inca un roman sunt straine in colectia mea, restul sunt autori romani contemporani. Daca ma gandesc bine, romanul lui Mori Ogai e singurul roman vechi, pentru ca si cealalt roman strain e tot contempran. Da, sunt intr-o etapa in care citesc contemporani, si asta pentru ca sunt dezamagit de noi ca popor, sunt dezamagit ca nu ne promovam scriitorii si ca exista prea putine mijloace media in care aflam de ei. E mult mai usor sa prostesti televizorul cu Zavoranca care a luat un pumn de pastile si e in coma, decat sa inviti un sctiitor contemporan care sa discute despre opera sa. Se vede asta din costurile mari p care le-a avut TVR Cultural, ce a trebuit inchis pentru ca nu producea nimic intr-o televiziune falimentata de o guvernare ce a vrut sa-si faca un post de stiri care sa elogieze presedintele si prim-ministrul incompetent.
Mori Ogai a fost chirurg de razboi, romancier si poet. Gastele, este romanul lui lui de referinta.
Mori Ogai a fost educat in perioada revolutiei Meji. A studiat germana si a fost trimis la studii in Germania. In timpul facultatii si-a dezvoltat pasiunea pentru literatura, in special cea chineza. In Germania a descoperit literatura europeana, iar intors acasa a inceput sa traduca opere din germana in japoneza si sa se dezvolte ca autor. Astfel a ajuns un precursor al literaturii premodern japoneza si un nume de referinta in literatura mondiala.
Vita Sexualis e o incursiune in experientele sexuale ale personajului principal, un alter ego al lui, din copilarie pana la plecarea in Germania, la tinerete.
Prima experienta de gen e la varsta de 6 ani cand surprinde o vecina uitandu-se pe o carte cu pozitii sexuale, pana la primele experiente sexuale din carterul de placeri Yoshiwara.
Cu toate ca Ogai duce o lupta impotriva naturalistilor, romanul sau pare sa se incadreze destul de bine in curent, cu toate ca e mai mult decat un roman naturalist, avand cateva influente romantice.
Cartea e scrisa cursiv si e foarte antrenanta si usor de citit. Insa nu stiu cat de mult este si meritul traducatorului. Carticica e destul de mica, ca am terminat-o in doua zile jumatate, adica in 5 drumuri de tren.
Oricum mi s-a deschis apetitul spre literatura japoneza si vreau sa incerc si alte carti (si sa incerc alti traducatori).
Pe curand...

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare