"Cele cinci bandite", un spectacol din Japonia, pe scena Teatrului Municipal “Bacovia”

Spectatorii din Bacău au şansa extraordinară de a vedea la ei acasă un spectacol de teatru tradiţional japonez. Compania de teatru “1980” din Tokio (Japonia) va prezenta miercuri, 28 mai, de la ora 18.00, pe scena Teatrului Municipal „Bacovia”, spectacolul „Cele cinci bandite”, bazat pe o piesă de teatru kabuki, scrisă de Kawatake Mokuami (1816-1893), autor considerat un "Shakespeare al Japoniei".

“Temele poveştilor lui sunt axate pe realitatea păturii de jos a societăţii de la acea vreme, pe teme cum ar fi sărăcia, dorinţe arzătoare şi nelegiuiri. Această poveste, despre cinci femei bandite, combină perfect natura umoristică şi caracteristicile teatrului kabuki. Replicile sunt foarte ritmate şi fluente, textul fiind scris în fragmente de câte cinci - şapte cuvinte, într-o tehnică ştiută ca «Ritmul lui Mokuami». Povestea originală este o capodoperă de mai bine de cinci ore, dar Den Fujita, regizor al Companiei de teatru «1980», a scurtat-o la mai puţin de două ore. A introdus diverse elemente de teatru tradiţional, asemenea stilului de povestire «Sugatari» sau actori păpuşari, ce manipulează alţi actori, asemenea unei păpuşi «Ningyoburi». Este minunat să putem spune că în întreaga poveste, la baza suferinţei şi caracterului neraţional al acţiunilor, stă regula «cauză şi efect» (contrapasso), ce exprimă în mod exhaustiv modul de viaţă al fiinţelor umane”, a precizat Shigehito Shiga, reprezentantul Companiei de teatru “1980”, şi traducător al textului japonez în limba română pentru turneul din România.

Premiera piesei „Cele cinci bandite”, de Kawatake Mokuami a avut loc în anul 1865.   

Compania de teatru “1980”, din Japonia, este condusă de Yoshiyuki Shibata, actor care a câştigat în anul 2010 Premiul pentru cel mai bun one man show, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice “Gala Star”, organizat de Teatrul Municipal “Bacovia”.

Reprezentaţia băcăuană a spectacolului “Cele cinci bandite” are loc în cadrul unui turneu pe care Compania de teatru “1980” îl face în România şi Republica Moldova.

Pret bilet: 20 lei/ bilet - sala; 25/bilet - loja; 1o lei/ bilet - elevi, studenți și pensionari

Pe curand...



Comentarii

Postări populare