Omisoka si Shogatsu


Anul nou (Shongatsu) este cea mai importanta sarbaotare in Japonia. A doua sarbataoare ca importanta este Ajunul noului an (Omisoka). Aceste sarbatori sunt importante din cauza credintei japoneze, care pe langa budism este si Sintoism.
Sintoismul este o religie politesita ce poate fi tradusa ca si Calea zeilor. Japonezii cred in mai multe spirite sau genii, sau locuri sacre cum ar fi Muntele Fuji. In Japonia Shintoismul se imbina cu Budismul. De obicei japonezii se casatoresc sau isi duc copii pentru prima data la un templu budist, pentru ca budismul crede in viata, iar penrru sarbatorile de zi cu zi, merg la templurile sintoiste, pentru ca sintoismul sarbatoeste mortii si spiritele ce te ajuta in viata.
Recunosti un templu Shintoist dupa poarta de al intrare, poarta ce este de fapte pentru spirite, pentru a putea intra si veghea templul (shrine). Templele budiste nu au poarta si au statuia lui Budha in interiorul templului. Acele biletele care iti ghiesc viitorul se gasesc doar in templurile Sintoiste.


In ultima zi din an, se sarbatoreste Omisoka, ceea ce insemna ultima ultimă zi din an. In aceasta zi se face curatenie, se duce gunoiul pentru a nu avea nimic din ce nu ai nevoie in noul an. In fata casei se pun niste aranjamente facute din pin si bambus, numite Kaomatsu, ornamente ce primesc spiritele bune sa iti patrunda in casa in noul an. Aceste ormanente se pun langa usa, si se atarna de porti.Japonezii mai cumpara un fel de desert traditional, facut din orez, ce este nepreparat. Il pastrezi in casa pana pe 7 ianuarie, pentru a fi vizitat de spirite, dupa care il gatesti si il mananci, pentru a avea un an bun. Dupa ce s-a terminat curatenia, familiile japoneze urmaresc la televizor un spectacol traditional de muzica, in care canta cele mai importante nume din industria muzicala. Anul acesta invitat special a fost Lady Gaga. In timp ce urmaresc spectacolul mancanca mancarea traditionala, toshikoshi-soba, un fel de taitei facuti din hrisca, inmuiati intr-o supa maro, in care se mai gaseste carne de pui si un fel de jambon de peste.

Cu putin inainte de miezul noptii incepe ce mai importanta manifestare religioasa, ultima vizita la templu din an si in acelasi timp prima din noul an. In templele budiste toata noptea se bat clopotele de 108 ori, numar ce simbolizeaza cele 108 pacate ale omului, in religia budista. De aceea vizita la templu consta in aruncarea a 10 yeni in cutie, apoi se trage de clopot, pentru a scapa de pacatele din anul ce a trecut, si a intra fara de pacat in noul an, apoi se bate din palme de doua ori si se pune o dorinta. Dupa ce ai facut acestea, se bea alcool dulce, Amazake (facut din orez fermentat, ce are o textura groasa, ca iaurtul de baut si este ingrozitor de dulce si gretos, dar bun la raceala), si oamenii se aduna in fata unui foc. Apoi se trage un bilet ce fel de an vei avea (foarte bun, bun, nu foarte bun si prost). Eu voi avea un an nu foarte bun (pe jumatate norocos).

Dupa aceea lumea se intoarce acasa si serveste o masa de anul nou. Noua, mama de camin, ne-a pregatit aripioare de pui, pe care a trebuit sa le mananc cu manusi de plastic pentru ca in Japonia nu e politicos sa mananci cu mana si un fel de latura (scuzati-mi expresia) formata dintr-o supa cu ceapa, varza, ciuperci (ghebe si penurotus), branza tofu, raku (un fel de aspic facut dintr-o planta, ce nu are nici un gust, si ajuta la curatarea intenstinelor si la digestie) si intestin gros de porc.

Zilele de 1 si 2 ianuarie sunt zile libere, de stat acasa cu familia. De aceea majoritateam agazinelor si a insitutiilor sunt inchise.
Pe 1 ianuarie, pe la 2 jumatate a fost un cutremur de maginitudine 7. Intenistatea in Kodaira a fost de 4 asa ca l-am simtit destul de bine. Adevarul e ca m-am panicat un pic. Singura grinda pe care o vedeam era langa balcon, insa geamurle sunt primele care cedeaza, am zis sa ma asez sub birou insa pare cam fragil ,apoi am zis sa ma pun sub tocul usii. Cred ca a durat vreo 30 de secunde si s-a druncinat destul de tare camera, ca mi-a cazut ceva de pe un raft.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare