Yukata

Va spuneam in articolul despre Jinbei ca mi-am dorit mult sa am un costum tradtional japonez. O yukata e destul de scumpa si dupa cautari fara izbanda prin magazine, am aflat de existena unui magazin de SH ce functioneaza dor in wekeenduri sau ca e posibil sa gasesc pe amazon. Si am gasit acolo. Mi-am cumparat setul la un pret la care in magazine gaseam doar centura (obi-ul) si la banii astia in SH nu imi cumparam si pantofii.
Yukata este un kimono de vara realizat fie din bumbac sau din material sintetic sau combinatie de cele doua tesaturi, purtat si de femei si barbati.
Cand am postat poza imbracat in jinbei multi m-au intrebat daca sunt in pijamale, intuitivi sau indolenti, chiar au nimerit-o pentru ca initial acel costum era purtat in casa si se folosea si la dormit. Acum, am fost intrebat daca am iesit de la dus (intreabare la care ma asteptam) si iarasi au intuit ceva.  Literal yukata inseamna imbracaminte de baie, insa de foarte mult timp acest costum este folosit vara cand este ingrozitor de cald. Sa fiu sincer, la inceput m-am simtit destul de dezbracat si ciudat sa merg imbracat intr-un halat, fie ele cu extensii la maneci si legat frumos cu o centura. Yukaka nu are niciun snurulet sau nastri ce il leaga si e tinut asa doar de o banda alba ce e acoperita de obi (centura). Ceea ce imi place mult la yukata sunt extensiile de la manceci, extensii ce se vad mai frumos  kimono si la costumele de dame. Extensiile la costumele barbatesti au 10cm  iar la cele femeiesti in jur de 20cm.

Costumul de yukata consta in yukata propriuzisa;
obi- centura din talie, ce le leaga la femei cu o funda mare la spate iar la barbati fie cu o funda mica, fie se trec captelele pe dedesupt si se lasa sa atarne intr-o forma de alfa mare;
geta- sandalele traditionale de lemn, ce fie au doua tocuri la cate o treime din talpa fie- ca cele ale mele - au un toculet la spate, iar in fata talma e mai subire, astfel in cat de fiecare data cand pasesti, varful ti de duce in spate. E ingrozitor sa mergi cu ele. In primul rand nu poti face pasi mari (posibil ca asta e bine pentru ca ai risca sa iti dezvalui bijuteriile de sub yukata), e greu sa urci cu ele dar mai ale sa cobori - cand cobori folosesti varful piciprului si cand varful e ridicat ca o barcuta, e cat pe ce sa cazi in cap incercand sa atingi treapta. Sa nu mai spun ca de la sfoara aceea ce intra intre degete am facut besiti si rani iar de la atata calcat pe lemn tare m-au durut talpile trei zile.
kinkhaku - o borceluta micuta in cara sa ai unde sa-ti tii portofelul, telefonul, servetelele, cheile si alte lucruri de care ai nevoie;
evantai- pe care eu l-am purtat la obi, ca mi se parea ca da mai bine.
Cu siguranta la urmatoarele festivaluri de vara voi renunta la geta si voi purta sandale, insa abia astept sa il mai port.
Pe curand...

Comentarii

  1. Mariana Tanasa09 august, 2013

    Buna ziua! Long time no read...

    M-a amuzat articolul tau, mai ales partea cu imposibilitatea de a face pasi mari imbracat in yukata/kimono, cu paranteza ce-a urmat :)) Nu stiam ca pe sub hainele traditionale nu se poarta lenjerie intima... De fapt eu stiam contrariul... Sau, cel putin in "Shogun", barbatii purtau o legatoare de brau...

    Cat despre geta in varianta pe care o porti tu in poza, cu ce sunt diferite de slapii ce se gasesc prin Romania?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara din Japonia. In primul rând Geta sunt din lemn, in al doilea rând intre degete era o sfoara ai nu o bucata de piele ai in al treilea rând talpa e scontat in așa fel încât vârful e in sus ai se Vâlcea destul de greu.
      Si bine ați revenit.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare