Treceți la conținutul principal

ValuriNoul produs open-source anuntat de Google ar putea schimba felul in care colaboram pe internet, introducand "valurile" care permit utilizatorilor sa interactioneze in jurul continutului media pe cale il consuma.
Agregarea informatiilor pe care le gasim pe internet in fluxuri de activitate la care pot participa toti cei cu care interactionam pana acum prin email, mesagerie instantanee sau doar pasiv, prin linkuri, se va face prin intermediul unor "valuri", daca e sa-i credem pe cei de la Google. Produs web anuntat in cadrul celei de-a doua zile a "Google I/O", conferinta adresata dezvoltatorilor, Google Wave este o noua unealta colaborativa, dezvoltata ca platforma de comunicare bazata pe media.
Dupa cum povesteste Lars Rasmussen, software engineering manager al proiectului, pe blogul oficial , ideea din spatele "valurilor" i-a venit fratelui acestuia in 2004, pe cand cei doi lucrau la Google Maps, ea fiind resuscitata incepand cu 2007. Cei doi au pornit de la provocarea de a uni intr-un acelasi context doua tipuri de comunicare: unul asincron, email-ul, si altul sincron, chat-ul. Un "val" are in egala masura calitati de conversatie si de document, definindu-se ca un spatiu in care utilizatorii interactioneaza cu media (text, imagini, texte, clipuri video, harti, etc) in timp real.
Ideea de a comenta in jurul unui continut nu este noua, ea fiind incercata deja in produse ca FriendFeed, care strang in acelasi flux informatii pe care le impartasim si in jurul carora purtam discutii. Fluxul de activitate pe care-l generam, prin statusuri, posturi, comentarii si "like"-uri pe Facebook ar putea semana cu un Wave, dar abordarea Google este diferita. Pe langa integrarea cu restul serviciilor pe care le ofera, platforma permite impartasirea continutului direct in fluxul de activitate, fara sa apelam la linkuri externe si, fiind open-source de la inceput, accepta oricand gadget-uri care sa ii extinda functionalitatea. Mai mult, fiecare dintre valuri exista ca entitate care poate fi publicata independent, inclusa in alte siteuri si servicii si, nu in ultimul rand, indexabila separat de catre motoarele de cautare.
Faptul ca valurile Google pot fi actualizate inclusiv prin drag-and-drop, geolocalizarea integrata si posibilitatea ca participantii la o discutie sa fie invitati pe parcurs subliniaza aspectul de "live" pe care insista Google. Daca in trecut se plangeau ca simt lipsa unei retele sociale care sa se suprapuna serviciilor pe care le ofera deja, eforturile lor in aceasta zona reducandu-se la modesta comunitate Orkut, se pare ca Google Wave va suplini aceasta lipsa.
Prezentarea in premiera a functiilor de care se bucura Wave, pe care o puteti urmari mai jos, a fost primita cu ovatii de catre cei prezenti. MG Siegler (TechCrunch) s-a aratat impresionat in special de modulul de limbaj natural, care corecteaza textul, il poate traduce si face sugestii contextuale, si de integrarea actualizarilor de Twitter, ceea ce l-au facut sa declare ca potentialul noii aplicatii este imens si ar putea duce la un "nou web" care ar schimba radical felul in care ne desfasuram vietile digitale.
CNET insista pe calitatile Google Wave in mediul business, aspectul colaborativ fiind esential atat in cazul unei discutii despre un bug, de exemplu, cat si in cel al unei sedinte, care se poate desfasura pe parcursul unui "val" cu continut media bogat, actualizat in timp real.
Tim O'Reilly, creditat pentru inventarea termenului de "web 2.0", apreciaza in primul rand la Google Wave faptul ca transforma conversatiile in documente bogate in continut media, considerand ca rezultatul, chiar daca e doar intr-o faza experimentala, reuseste cu succes sa raspunda la intrebarea de la care au pornit creatorii: "Cum ar arata emailul daca ar fi fost inventat astazi?".
Google Wave nu are inca o data de lansare, echipa de programatori intentionand sa mai astepte cateva luni pana sa le permita tuturor sa se joace cu noua unealta, pe masura ce dezvoltatorii incep sa scrie aplicatii specifice platformei.


Sursa

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...