Treceți la conținutul principal

Lunes de fiel vs Bittel Moon sau cum dintr-o carte buna nu iese un film bun, cu toate ca are toate ingredientele


Literatura secolului XX nu este o literatura de ecranizat. Scriitori europeni ce scriau acum 20 de ani, transmiteau in scrierea lor sentimente si moravuri, dincolo de povestea usor banala. Astfel, un film dupa un astfel de carte e un esec.
Asa este si in cazul romanului lui Pascal Bruckner, Luni de fiere (orig. Lunes de fiel), ce a fost ecranizat in 1992, cand era in voga, de catre Roman Polanski.
ATENTIE URMEAZA SPOILERE!

In roman personajele principale sunt francezi, cuplul de profesori Didier si Beatrice ce pleaca intr-o excursie a maturitatii in India si Franz si Rebecca. In filme profesorii sunt un cuplu de englezi el economist, ea nu am retinut, Franz devine din medic, un scriitor american mutat la paris iar Rebecca din cuafeza cu sange arab devine chelnerita frantuzoaica pe numele de Mimi.
Am ramas cu un gust amar, pentru ca nu reuseste sa treaca dincolo de vulgaritatea ologului si nu te face sa intelegi ca "iubirile mor de satietate inainte de a cunoaste foamea" ci doar sex si nuditate a la anii '90.
Singurul lucru care mi-a placut a fost muzica asigurata de Vangelis.
Cartea o recomand tuturor celor care au maturitatea sa vada dincolo de vulgaritate si sa inteleaga ideea iar filmul celor ce au indragit cartea si vor sa vada un Franckistain!

Luni de fiere alatruri de Hotii de frumusete si inca 4 romane scrise de doi autori contemporani le puteti gasii impreuna cu Gazeta Sporturilor la pretul de 13,99 lei.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...