Oscar

Sa fie o luna de cand am gasit pe torrent un pack cu aproximativ toate filemele ce au fost nominalizate la cate o categorie.
Timp de o saptamana jumatate am vizionat mai mult de jumatate dintre ele dupa care am avut nevoie de altceva. Am avut o zi proasta in care nu imi placea nici un film si am renuntat.
Insa zilele trecute am vazut ceremonia de desfasurare a premiilor Oscar si am hotarat sa reiau seria de filme.
In randurile ce urmeaza o sa vorbesc despre cateva dintre filme, cuplatecate 2.

An Education vs Precious

Fac o comparatie intre astea doua filme pentru simplu fapt ca protagoenistele sunt liceience. Daca despre An Education s-a vorbit peste tot, o prietena de-a mea a spus ca ar pune filmul asta la o ora de dirigentie, eu recomand Precious.
An Education prezinta ovestea unei eleve de liceu ce se pregateste pentru admiterea la facultate, canta la violoncel si iubeste Franta. Are un tata zgarcit ce vrea sa auda doar despre succesele fetei sale. Insa totul se schimba cand fata se indragosteste de un barbat mult mai mare decat ea, dar plin de bani. Viata ei se schimba si prioritatiile la fel. Tatal ei este de acord si renunta la orice valoare pentru o viata mai buna. Ce conteaza mai mult pentru o fata sa ajunga cineva sau sa aiba totul la tava? Aflati in acest film ce arata lupta interioara a undei fete intr-o perioada a emanciparii feminine vs casnica.
Precious prezinta viata unei fete de culoare, de 16 ani, insarcinata a doua oara cu tatal ei, chinuita, batuta si sipraponderala. Precious nu a avut niciodata parte de iubire si de intelegere iar atunci cand are sansa sa faca altceva, cu ajutorul unei profesoare de la scoala noua, invata sa se iubeasca si sa realizeze ca merita si ea ceva. Filmul merita vazut pentru ca dincolo de rutiatea si viata grea a negrilor din ghetou, iti prezinta curajul unui simplu om sa isi depaseasca conditia.



Un Prophete vs El Sectrto De Sus Ojos.

Un Prophet este filmul ce a castigat marele premiu la Cannes. Sa spunem ca filmul ne invata ca puscaria te schimba. Intrii la 18 ani, fara nici un ban si fara nici o persprectiva si iesi dupa 7 ani bogat, cu afaceri cu droguri si cazionouri, toate facute in timp ce erai inchis.
El Secreto De Sus Ojos prezinta a la sud-americani povestea unui detectiv pensionat ce scrie o carte despre un caz ce nu ii da pace nici dupa 20 de ani. Filmul se desfasoara in prezent si in parale in trecut si erste un reusit telenovelist film politist.



Coraline vs Fantastic Mr. Fox.

Animatiile trebuie sa aiba ceva ca sa iasa in evidenta. In Coraline, pe langa povestea destul de interesanta a fetitei ce nu este bagata in seama de parinti si gaseste o lume paralela in care este totul pentru ia, insa lumea aceasta are si un pret, pe care il realizeaza exact la limita, mai apare si modul de prezentare. Persoanajele par a fi facute oarecum din plastilina. Recomand animatia intr-o zi in care nu aveti chef de nimic. Va veti amintii de copilarie si ziua va parea oarecum mai frumoasa.
Fantastic Mr Fox il are ca protagonist pe Vulpoiul interpretat de George Clooney si doamna interpretata de Merryl Streep si se vrea a fi o animatie politista ce aduce oraecum, oare din cauza lui Clooney?, cu Ocean's. Ceea ce mi s-a parut interesant este faptul ca animatia este realizatoa oarecum sepia, incarcand sa ne aminteasca ca povestea ce sta la baza animatiei este o carte pentru copii veche insa modul de prezentare este si aici inedit. Animalele din animatie par a fi animale inpaiate, sau papusi. Efesctul realizat este impresionant.



Up vs The Princess And the Frog.

Am putea spune oarecum New Disney design vs Old Disney design. Daca te uiti la Up, si il recomand tuturor isi merita Oscarul si nominalizarea la cel mai bun film, o sa vezi animatiile din ziua de azi. Adica capete patrate, par in urechi si tot felul de chestii de detaliu peste care, in trecut, se trecea cu vederea. Ideea filmului si mesajul sint geniale. Niciodata nu e prea tarziu sa iti urmezi visul si nu lasa copilul din tine sa moara.
Acum sa ne intoarcem la The Princess And the Frog. Cand am vazut animatia mi-am adus aminte de Anastasia. Cred ca era ultima animatie de la Disney ce se incadra in curentul Clasic, a la Alba ca Zapada sau Bamby sau de ce nu Cartea Junglei. Fete rotunde, printese frumoase, personaje negative cu fete lungi, tot tacamul. Insa noutatea povestii este ca printesa este de culoare si nu mai e o tanara blonda sau una bruneta cu un ten alb ca zapada. Pentru coloana sonora s-a ales Jazz-ul iar actiunea are loc undeva in anii'20. Adaptarea povestii clasice si ducerea ei, oarecum in cotidian, nu este cva nou pentru Disney si tocmai de aceea The Princess And the Frog, se incadreaza in curentul Disney Classic.



District 9 Vs Transformers 2

Lupta extraterestrilor se da anul asta intre District 9 si continuarea Transformers. Daca ar fi sa alegem de cine sa fim invadati as alege pe cei din Transformers ca is mai frumosi, cu toate ca sunt mai distructivi. Filmul m-a enervat pana peste cap, mult mai bun mi s-a parut primul, asta fiind doar o parada de efecte speciale. District 9 este interesant ca mod de prezentare. Filmul pare a fi un documentar despre operatiunea de mutare a extraterestrilor ce venisera pe Pamant de ceva ani, la marginea orasului sitotodata povestea celui ce a condus aceasta operatiune.



The Blind Side vs Invictus

Despre The Blind Side as putea scrie mult pentru ca filmul este foarte bine realizat. Eu l-as fi dat Oscarul, dar oricum macar Sandra isi merita premiul. A demonstrat ca poate face si altceva decat filme comerciale si ca este o actrita adevarata. Discurul sau le la Oscaruri a spus totul "Multumesc mamelor care isi cresc copiii cu toate ca nu sunt a lor si investesc la fel de mult suflet " sau ceva de genul, nu mai stiu exact. Filmul este o poveste americana despre succes si sport.
Invictus ii are ca protagonisti pe Nelson Mandela si Rugby. Cum sa faci un film despre un laureat Nobel pentru pace, popular? Adaugi sport! Mandela a incercat sa faca orice pentru a unii negrii si albii in Africa de Sud. Cu toate ca a fost inchis 27 de ani de catre albi, el a reusit sa treaca peste asta si a vrut ca si ceilalti negri sa o faca. Voria ca Africa de Sud sa fie o tara unita. Rugby era meciul albilor iar echipa nationala era varza. Mandela a inceput sa o sprijine si sa ii faca publicitate, si astfel ambitionati de populariate si de voita jucatorii au reusit sa castige campionatul mondial din 1995.



The Imaginarium Of Doctor Parnassus vs The Lovely Bones

Am ales ca le grupez pe ele pentru ca in ambele apare o lume fantastica. Cea creata de Doctor Parnassus respectiv Raiul lui Susie sau pentru ca in abele filmele este vorba despre copii. In unul despre ce faci sa sa nu pierzi copilul si ce facei dupa ce pierzi copilul.
The IoDP, ca sa il prescurtez, este un film fantasy ce prezinta viata unui vrajitor ce incearca sa supravioetuiasca intr-o lume in care oamenii nu mai sunt interesati de magie. Insa totul are un pret si daca nu reuseste sa isi duca misiunea la bun sfarsit isi va pierde fata. Este interesant cum acelasi personaj este jucat in film de catre 4 actori printre care Jonnhy Depp si Collin Farrell. Doctorul este interpretat grandios de Christopher Plumer.
The Lovely Bones ar fi o drama ca oricare alta, daca nu ar aparea si lumea lui Susie. Susie este omorata la varsta de 14 ani si odata cu asta familia ei se destrama. In pararel cu drama familiei filmul ne prezinta si purgatoriul lu Susie, unde isi petrece timpul pana i se face dreptate.



The Messenger vs The Hurt Locker

Le-am pus impreuna din simplul motiv ca sunt ambele cu soldati. Daca nu as fi scris despre Up in The Air as fi facut comparatia cu The Messenger pentru ca filmele seamana oarecum.
Protagonistii filmului the Messenger sunt cei care anunta familiile cand un soldat moare. O misiune grea si pentru cei de zi de zi vazusera moartea in misiuni.
Cel mai mult mi-a placut in The Hurt Locker actiunea. Care actiune? Aia care nu exista. Cu toate ca este un film static, oarecum suprarealist, ca filmele italiene, ce aduce oarecum cu potmodernismul filmelor romanesti si mai ales cu Politist Adj. Incerc sa inteleg de ce Academia i-a dat premiul cel mare. Filmul nu e prost, dar nu e de Oscar. Poate pentru ca toti ce au lucrat la filmul asta au aratat ce pot si au facut din el o carte de vizita. Regia e impresionanta, la fel si montajul si modul de filmare. Si e si singurul film fara actiune la care nu am adormit.



Avatar vs The Secret of Kells

Cand am vazut The Secret of Kells m-am gandit la Avatar. Dar nu stiu de ce. Mare lucru nu au in comun, doar ca amandoua sunt facute 90% pe calculator si folosesc destul de mult albastrul. Unul e mama tehnologiei iar celalalt e strabunica ei.
Nu cred ca v-am povestit despre experienta mea cu Avatar. Eram in vacanta de iarna si am mers impreuna cu prietena mea Vanesa si cu ai ei la film. In sala era ingrozitor de cald , era full, iar langa mine statea in nene cu un copil de vreo 6 ani. Tipul batea intr-una din picior de ma zgaltaia, copilul se miorcaia ca ii era somn iar eu nu mai puteam de cald. Poate de aceea filmul mi s-a parut ingrozitor de lung dar reusit. Mi-a placut ideea. De curand am aflat ca povestea semana izbitor de mult cu Pocahontas.
Si nu cred ca are vreun rost sa fac vreo prezentare filmului.
The Secret of Kells este o coproductie Anglia-Franta-Belgia, desentata in mare parte in 1D. Filmul pare destul de banal realizat insa e in stransa idee cu actiunea. Povestea se desfasoara la o manastire unde staretul este obsedat de constructia unui zid ce ii va apara de atacul vichingilor. In acelasi timp la manastire apare un calugar de la o manastire distrusa de vichingi, ce se adaposteste aici pentru a termina Cartea. Nepoul staretului incepe aventura vietii lui, fiind cel ce trebuie sa scrie Cartea, spre disperarea unchiului sau ce credea mai mult in zidul salvator decat in cartea tuturor adevarurilor. Si de aici o intreaga nebunie de o ora pe care v-o recomand cu drag.



Bright Star vs The Young Victoria

Sa spuneam ca sunt puse impreuna pentru ca in amandoua filme actiune este in Anglia, cam in aceasi perioada. In Bright Star actiunea are loc undeva in anii 1818-1821, si ne este prezentata idila marelui poet romantic englez John Keats si Fanny Brawne, idila intrerupta de moarte poetului la varsta de 25 de ani, de tuberculoza. Filmul este extrem de plictisitor (am si atipit in timpul lui) dar pentru fanii genului, merge.
The Young victoria isi plaseaza actiunea intre anii 1836-1841. Filmul prezinta povestea de dragoste dintre tanara Victoria si Albet de cand s-au cunoscut pana s-au casatorit si totodata stangacia de care a dat tanara regina dovada in primii ani de domnie. Regina Victoria este cea mai iubita regina a MArii Britanii datoriata epocii victoriene o epoca in care Anglia a inflorit economic si cultural. In aceasta inflorire, gestionata de regina, un mare aport a avut si printul Albert. Filmul e o poveste romantica de dragoste intr-o lume a intrigilor si intereselor de la palat. E un film frumos, pentru o dupamasa de sambata.



A Serious Man vs Crazy Heart

Am grupat filmele astea impreuna pentru ca prezinta viata unui om, o viata ce urmeaza sa se schimbe.
A Serious Man este inca o comedie neagra marca fratii Coen. Daca ati vazut No Contry for Old Man nu se pune pentru ca filmul e din aceasi ctegorie cu Burn After Reading.
La Oscaruri a fost prezentat in genul: Multi dintre noi am avut de-a face cu adolescenti, multi am avut de-a face cu divorturi, multi dintre noi am avut probleme la servici. Dar ce te faci cand le ai pe toate. Cam asta as spune si eu despre film adaugand insa ca atunci cand simti ca te scufunzi cei din jurul tau te vor ajuta... sa te scufunzi.
Crazy Heart ne prezinta viata cantaretului de muzica contry, Bad Blake, ce se afla la varsta intelepciunii. Dupa ce o viata intreaga a facut abuzuri de bautura, casnicii, decizii proaste, acum este timpul sa se schimbe pentru ca este cu deja cu un picior in groapa. Gaseste sprijinul in noua sa muza. Filmul este ca o melodie country, melodios si lent insa este jucat excelent de Jeff Bridges. Imi aduce aminte de drumurile lungi, cand mama punea cate o caseta cu muzica country si parca timpul trecea altfel...



Ar mai fi Nine, Coco avant Chanel, Sherlock Holmes si Up In The Air, dar despre ele am vorbit in articole anterioare. Si ar mai fi ceva filme pe care nu le-am gasit (A Single Man, The Last Stationsi filmele straine Ajami – Israel, The Milk of Sorrow – Peru, The White Ribbon – Germania, documentariile, scurtmetrajele si scurtmetrajele animate) dar sper sa le gasesc cat de curand.
Da, mai e si In The Loop la care nu am putut sa ma uit mai mult de 5 minute si Star Trek la care nu ma uit ca ma enerveaza de cand eram mic. Asa ca cine are rabdarea sa le vada, sa imi povesteasca si mie despre ce e vorba. Si mai e si Harry Potter pe care l-am vazut acum hat-hat timp si nu am chef sa vorbesc despre el.

Pe curand...

Comentarii

  1. Imi place mult articolul, si chiar il citesc putin cu ciuda, pentru ca eu nu am mai avut timp si nici rabdare sa ma uit la filme. [bine, nu-mi mai merge nici torrentul de la o vreme]. O sa aleg din ce filmele pe care le-ai prezentat sa ma uit si eu la ceva "usor" ... cand o sa fac rost. :P

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca ti-a placut. inseamna ca serile mele nu au fost pierdute in zadar. :D

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare