Treceți la conținutul principal

Strumfii!


Acum câteva minute am auzit o știre legată de ștumfi. Ieri creatorul celebrelor desene animate a fost aniversat prin frash-mob-uri echipați în celebrele caractere albastre realizându-se un nou record mondial.
Desenele animate cu celebrii pitici albaștri au fost creați în Belgia în 1953 sub numele de Les Schtroumpfs. Desenele au atins cote mari de popularitate așa că în 1981 postul american de televiziune NBC a început să le ruleze sub numele de The Smurfs. Desenele vor avea parte de prima ecranizare de la Hollywood, la anul când va aparea un film 3d.

Am ținut neaprat sa scriu acest articol pentru că stiu o droaie de persoane care dacă povesteam ceva legat de strumfi îmi spuneau: "Smurfs, nu strumfi, așa se spune. Sună ciudat tradus așa aiurea în română". Oameni buni numele serialului e Les Schtroumpfs (penturu că desenele sunt belgiene si belgienii vorbesc în franceză!), deci strumfi sună mult mai legat de numele real decât smurfs. Așa că lăsați-ma cu englezismele voastre.
Pe curând...

Comentarii

  1. Cealaltă Ancuţă26 iunie, 2011

    Bun articol... Am întâlnit şi eu problema asta, pe când eram micuţă aşa auzeam la tv şi aşa m-au învăţat părinţii mei că se spune: ştrumfi. Ce-i drept nu ştiam că-s belgiene dar ştiam că nu provin de la englezi sau americani.

    RăspundețiȘtergere
  2. si am fost finut ca nu am dat nume ca m-am enervat maxim cand m-a corecta acum vreo cativa ani. Dar mereu uitasem ca verific, pana cand am auzit stirea dimineata

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...