Treceți la conținutul principal

Cunostinte acumulate

Mereu m-am intrebat de ce a trebuit sa invat in scoala anumite lucruri cum ar fii muschii inimii sau formula unui anume acid organic, pentru ca nu voi avea niciodata nevoie de aceste cunoasteri.
Da, in Romania, chiar in Europa inca exista ideea de "cultura generala" dar parca prea se aprofundeaza anumite cunostiite. As fii putut urma un liceu pe profil de constructii, dar nu asta era dorinta mea atunici si un liceu teoretic da mult mai bine la dosar.
Si am ajuns la facultate unde chipurile orice inveti, inveti ca ai nevoie de el. Fac parte din a doua generatie ce merge pe Procesul Bolognia si in urma acestei restructurari a invatamantului superior, la absolvirea facultatii nu voi avea dreptul la proiectare ci doar la executie. Dar si asa 80% (aproximand barbar) din materiile pe care le studiez sunt materii ce cuprind informatii ce sunt necesare unui proiectant nu unui executant.
Pana azi ma intrebam de ce am facut algebra in facultate. Bine, aparatul matematic este necesar pentru calcule elaborate dar la toate obiectele foloseam analiza matematica. Si uite ca semestul asta fac Metode Numerice sau altfel spus Elemente finite in analiza structurala. Cam tot ce am invatat la Rezistenta si la Statica aplicam acum pe un aparat matematic, utilizand matrici. Uite de asta am facut algebra. Asa, acum apelez la cunostiintele mele de algebra ce zaceau undeva, intr-un cotlon al mintii, indosariate. Loat la Metode Numerice folosim si un program de calcul ce l-am invatat in anul intai sau mai bine spus, un program asemanator. Am invatat Matlabul dar folosim Matcadul ca are o interfata mai prietenoasa. Dar nu e prima data cand folosesc Matcadul, semestrul trecut l-am folosit la Statica nedeterminata si la Teoria Elasticitatii.
E interesant cum te chinui sa intelegi un obiect dupa care in primul curs al altuia ti se spune ca ceea ce ai invatat nu e bun. Imi aduc aminte de 5-8 cand am invatat ca sunt trei regnuri Plante, Animale si Om, ca in liceu sa aflu ca sunt mai multe, si ca ciupercile nu sunt plante ci fac parte dintr-un regn separat.
R.M.-ul e ca un fel de abecedar al proiectarii. Obiecte ca Beton, Metal, Lemn, compozite se zeruma in proiectare pe principiile rezistenti cu toata ca Rezistenta este un caz particular al Teorii Elasticitatii, dar Teoria Elasticitatii si Plasticitatii nu se aplica in Romania, doar in tari ca Japonia.
Un am de zile am studiat Statica ca sa aflu ca este un caz particular al Dinamicii si ca in mod real Dinamica e cea care se aplica pe o structura.
Bine ca macar la facultate tot ce studiezi folosesti anterior si mai poti apela la cunostintele anterioare pe care nu le-ai acumulat degeaba.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...