La teatru (3): Aici, la portile beznei

Stand ca un pictor ceva mai departe, priviti-ma si cuprindeti cu vazul toate nenorocirile care ma coplesesc, aici la portile beznei!
Acest text a fost repetat intr-una timp de 4 minute, pana sa inceapa piesa. Cele 9 vaduve elene plangeau pe langa motociclete iar regina loc, cu o pasca pe fata repeta acest text la nesfarsit.
Aici, la portile beznei este o aboradare moderna a Hecubei si a altor tragedii a lui Euripide, scenariul dramatic si regia apartinand lui Mihai Maniutiu.
Mihai Maniutiu este un cunoscut teoretician dramatic, scriitor si director de teatru al timpurilor noastre. In prezent este director altistic la Teatrul National din Cluj si profesor la Universitatea Babes-Bolyai. Ca scriitor a scris critica de teatru si proza scurta.
Piesa are la baza tragedia lui Euripide, Hecuba.
Euripide este unul din cei trei poeti dramatici eleni si totodata inovator al teatrului antic grec.
Hecuba este a doua sotie a regelui Troiei, Priam. Ea a avut numerosi copii ce au murit sub zidurile Troiei. Dupa ce vede cum fata ei, Polixenia este sacrificata, ea pleaca in exil insa afla ca fiul sau cel mic, Polydorus a fost omorat de cel ce trebuia sa aiba grija de el, regele trac Pollymnestor. Asa ca impreuna cu cateva vaduve pune la cale o razbunare si scapa de cei ce o urmarea, gasinfu-si sfarsitul in valurile marii.
Piesa de treatru este o adaptare moderna a acestei povesti, o adaptare laudata de mai toti criticii de teatru actuali pentru ca povestea devine foarte actuala si dureroasa. Doina Deleanu, interpreta Hecubai face un rol de exceptie.
Eu nu pot sa recomand aceasta piesa de teatru dar nici sa spun sa nu mergeti pentru ca a fost ceva la care nu ma asteptam. A fost ciudat. Nici nu mi-a placut dar nici nu mi-a displacut. Dar a fost o senzatie ce a meritat. Conteaza cat de deschisi sunteti in materie de neconventional.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare