Treceți la conținutul principal

Bulgogi

Sunt sigur ca exista cam atatea retete de bulgogi, cat retete de sarmale. Si din sumedenia asta de retete, eu am gatit-o pe cea pe care am invatat-o la Seminarul de gatit din cadrul Zilei Coreene, organizat de Mabasada Coreei de Sud in colaboare cu Centrul de Studii Asiatice din cadrul URA. Despre evenimentul de atunci am scris aici. Astea fiind spuse, nu vreau sa aud comentarii de genul nu se face asa, nu e asta reteta buna. Am urmarit in proportie de 90% reteta prezentata atunci de bucatarul corean invitat, dar am adaugat si/sau modificat ingrediente, dupa reteta din cartea de bucate primita la acel eveniment si dupa o reteta de pe un vlog de pe youtube.

Pentru 4 portii (sau trei mai mari) aveti nevoie de:
- 600 de grane de carne de vita - pulpa sau antricot  (eu am folosit pulpa) congelata
- o ceapa alba mare
- un praz (in reteta de la seminar au folosit ceapa verde, insa in cea din cartea de bucate e praz)
- 4 ciuperci mari (intr-un din retete foloseau ciuperca bruna, in alta nu aveau cipuerci, iar in a treia foloseau cipuerci brune si champingnon - eu am folosit 4 ciuperci champignon ca brune nu am gasit)
- un ardei iute
- marinada. Marinada se face din 6 linguri de sos de soia, doua linguri de zahar, o jumatate de lingura de miere de albine, o lingura de ulei de susan, 2 linguri de ulei de gatit (floarea soarelui sau rapita), doua linguri de vin rosu (asta e adaugata din reteta din carte), 30g de usturoi pisat, sare, piper.
- susan

Carnea congelata se taie fasii subtiri, ce apoi se adauga in marinada si se lasa acolo, intre 30 de minute si o zi. Eu am lasat-o peste noapte, ca sa fie mai bine patrunsa. Oricum, dupa ce tai mai bine de jumatate de kilogram de carne congelata, nu iti mai trebuie nimic. Eu am facut besici la degete si dupa o zi, inca ma doare incheietura degetului mare.
Dupa ce ati marinat carnea, va apucati de gatit.  Ceapa se taie julien, de 1-2 mm grosime, ciupercile in felii, prazul felii de 1 cm si ardeiul iute pe diagonala,
In tigaie se pune ulei si apoi legumele, in ordinea urmatoare: ceapa, prazul,ciuperca si ardeiul iute, 

Se condimenteaza cu sare si piper si cand incep usor sa se inmoiaie se adauga carnea cu tot cu marinada.
Cand mancarea e aproape gata se presara susan, se amesteca bine si se mai lasa un minut la foc mic

Eu am servit-o pe pat de salata verde. Nu e obligatoriu sa o serviti asa, insa mi-am amintit ca de fiecare data cand mergeam la gratar corean, ni se aducea salata verde rece si umeda, in care infasuram fasiile fierbinti de carne pe care le ridicam pe pe foc,

Pofta buna!
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...