Treceți la conținutul principal

Shogun

56(60)# N-ai citit Shogun?

Da. Nu citisem Shogun. Am vazut miniseria de n ori (si o s-o revad din nou, cu siguranta), am incercat sa o citesc cand eram prea mic si am fost in Japonia fara sa citesc cartea. Asa ceva...
Dar acum am indreptat lucrurile si intru in 2016 cu dreptul. Nu o sa ma mai intrebe nimeni cum de nu am citit Shogun pentru ca nu o sa mai fie cazul.
De ce acum? As fi putut sa traiesc si fara sa citesc cartea asta. Nu ma rusinam prea tare cand mi se batea obrazul ca nu am citit-o. Doar ca prin septembrie am auzit despre o carte in care se discuta despre ce e adevarat si ce nu e in Shogun. Cartea aia mi se pare interesanta si ca sa o citesc, trebuia sa citesc fenomenul.
Nu pot spune ca am fost impresionat. Exista cateva motive: stiam actiunea din mini-serie, am trecut pe viu prin socul cultural si cunosc deja cultura japoneza. E scrisa bine, are umor insa, acum, cu ochii si cu mintea post Japonia, mi se pare comerciala. Volumul 1 mi s-a parut mai bun de cat al doilea, ce mi s-a parut extrem de plicticos. 
Si ca sa fiu sincer pana la capat, nu stiu daca as mai citi ceva din Saga Asiatica a lui James Clavell. Sunt romane mult mai bune scrise de scriitorii lor ce prezinta cultura asiatica, de ce as citi ceva atat de comercial?
Experienta Shogun o iau ca pe experienta Sadoveanu. Trebuie citit pentru cultura generala, cu toate ca nu ma face sa vibrez.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...