Treceți la conținutul principal

Birocratii

De fiecare data cand sunt prins in nebunia birocratica ies sifonat ca o foaie mototolita. E obositor sa urmezi niste pasi stupizi, invechiti, ca sa ai acces la ceva. De obicei, institutiile statului sunt birocratice, si din pacate, eu am de-a face cu ele. Fie ca e vorba de hartogarie la universitate, fie ca e pentru proiectul in care sunt implica, sau ca e vorba de colectare de date, ma tot lovesc de birocratie,
Am o luna, de cand, aproape zi de zi, am de-a face cu un birocrat. Ma enervez, ma consum, ma frustrez. Dar niciodata nu m-am pus in locul lui. Oare cum e sa fi un simplu birocrat? Zilele trecute m-am dus cu chef de scandal la o institutie a statului care imi spusese ca daca am nevie de inforamtii de la ei, fie le iau personal, fie le platesc. Directiile judetene, din alte judete imi oferisera acele informatii, insa astia de la Bacau ziceau ca nu se poate. Am intalnit acolo un birocrat sincer. Mi-a taiat cheful de scandal din prima, cu un zambet si cu un buna ziua. Am aprins u fitil si le-am spus ca sunt singurii care m-au chemat la ei la sediu sa imi iau datele de mana, cand traim in secolul internetului si mi-a spus ca asta e politica directiei si ca ea nu poate sa faca nimic.
A fost pentru prima data, dupa mult timp cand un birocrat mi-a spus sincer, fara automatisme si nervi, ca asta e sistemul si asa functioneaza lucrurile. Nu era secretara acra de la eliberari acte care tipa ca daca nu imi convine sa plec si nici contabila care imi spunea ca astea sunt regulile. Nu era bicorcatul care vorbea la telefon in loc sa ma serveasca si nici cel care raspunde la telefonul insitituiei ca la telefonul personal.
Dar niciodata nu m-am pus in locul birocratului. Oare cum a ajuns in halul ala, sa faca lucruri pe care nimeni nu vrea sa le faca, sa fie injurat pentru regulile alora ? Doamne, ajuta-ma sa nu ajung vreodata asa...
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...