Treceți la conținutul principal

Voi fi acolo

6# Cautari

Cand ma intorceam dintr-un weekend in Seoul, in aeroport, mi-am cumparat "Te rog ai grija de mama" de Syung-sook Shin. Mi-a placut foarte mult modul brutal in care e spusa povestea. Romanul acela a fost o piatra de temelie in pasiunea pentru literatura coreana. Deci, mare mi-a fost bucuria sa aud ca Humanits a tradus un roman scris de aceasta autoare. L-am cumparat la Gaudeamus si acum i-a ajuns randul la citit, in stiva de carti adunate.
Din pacate nu am avut acelasi sentiment cand am citit romanul acesta.  total diferit de Te rog ai grija de mama si mi s-a parut un pic cam prea siropos. Nu ma intelegeti gresit, nu e un roman siropos, ci e putin siropos, dar cum eu nu ma asteptam sa citesc asa ceva, nu mi-a placut.
Romanul mi-a adus un pic aminte de Haruki Murakami si al sau Norvegian Wood ca stare si atmosfera. Romanul isi desfaoara actiunea in anii '80-'90 cand in Coreea de Sud aveu loc miscari sociale, revolte ale tinerilor impotriva sistemului. Dar diferit de romanul lui Murakami, in Voi fi acolo, avem povestea unei prietenii in trei, un cuplu, si o prietena singuratica. Trei tineri ce au o pasiune pentru literatura, ce isi idolatrizeaza profesorul si il umreaza in filosofia de viata. Tot siropul asta cu tineri frumosi si inteligenti care schimba societatea, nu ma da pe spate, insa durerea si suferinta din roman sunt foarte bine punctante.
E o carte interesanta, pusa in contextul istoric si e frumoasa pentru ca defineste subtil personalitatea asiatica, si in special cea a coreanului,
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...