Treceți la conținutul principal

Foisorul de foc - Muzeul pompierilor

Unul dintre muzeele pe care mi-am dorit sa le vad, a fost Muzeul Pompierilor, muzeu ce se afla in incinta Foisorului de Foc, undeva pe langa Calea Mosilor. Foisorul de foc (42m), e o cladire emblematica a Bucurestiului. Cladirea construita de catre George Mandrea, arhitectul Bucurestiului la acea perioada, in 1890 a servit ca turn de veghe pentru pompieri pana in anul 1935, cand datorita aparitiei cladirilor mai inalte dar si a aparitiei telefonului, nu a mai fost folosibila si functionabila. Initial cladirea trebuia sa fie si turn de apa insa compania de apa nu avea pompe suficient de puternice pentru a ridica apa pana la inaltimea bazinului. Din 1963 cladirea deserveste ca Muzeul pompierilor.
Din pacate, cred ca din anii '60 nu s-au mai facut investitii in turn. Cladirea inca ofera o panorama buna de unde se poate vedea orasul, insa pentru ca balconul nu este foarte sigur, si pentru ca inca nu a finaintare pentru montarea unei cortine de sarma, grupurile mari nu pot vizita balconul.
E un muzeu foarte misto pentru baieteii de toate varstele. Incepand cu etajul 6 si coborand la parter, strabati o istorie a pompierilor din Romania. De la primele carute ce transportau apa in burdufe de animal, pana la autospecialele moderne, in vitrinele prafuite ale muzeului poti descoperi evolutia pompierilor.
Eu am fost melancoloc dupa vizita la muzeu. Mi-am adus aminte de plimbarile culturale la muzee de baietei (muzeul trenurilor, al metroului) pe care le aveam cu R si chiar mi s-a facut dor de o zi din aceea in care toata ziua vizitezi ceva interesant. 
ISU, institutia in subordinea cui se afla muzeul, ar putea sa investeasca un pic si sa modernizeze muzeul, sa il faca mai interactiv.
In ziua vizitei, era destul de innorat cerul si pozele pe care le-am facut din balcon nu au fost foarte stralucite.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...