MNAC
Imi place arta contemporana mai mult decat cea clasica. Apreciez mai mult un colaj sau o expozitie neconventionala decat un tablou renascentist. De ce? Pentru ca mi se pare mai complicat sa faci arta din niste lucruri simple, si sa faci altceva, ceva ce nu s-a mai facut.
Am ajuns la Muzeul Natonal de Arta Contemporana, in primele zile de vacanta/concediu, inainte sa ma intorc acasa. Aveam in plan a vizitez de mult acest muzeu, insa nu am avut cu cine. Acum se gasise.
Cred ca o sa il revizitez in iarna, cand se vor schimba colectiile. Din cele 5 colectii pe care le are muzeul, in perioada asta, trei mi-au placut foarte mult, una nu ma- dat pe spate, iar alta mi s-a parut pierdere de timp.
La etajul 4 are loc un workshop de arthitectura. O pierdere de timp. Poate a fost interesant pentru copiii care au realizat machetutele acolo. Pentru mine a fost plictisitor. Nici n-are rost sa comentez mai mult.
Etajul 3 gazduieste una din cele mai interesante expozitii pe care le-am vazut vreodata. Niciodata Singur e o expozitie realizata de niste artisiti plecati din tara. Prin metode neconventionale: colaj, pungi de rafie, filmulete, jocuri video, chestionare, fotografie, s-a realizat o imagine a romanului plecat afara, ce nu isi mai gaseste casa. In straintatate e strain, acasa e uitat. Expozitia are un mesaj puternic si este foarte repreznetativa pentru Romania de azi.
La etajul 2 am vazut o expozitie adusa din Olanda, ce prezinta romantismul postmodern pornind de la celebrul tablou romantic, realizat de pictorul german Casper Deavid Friederich, Wandering above the Sea of Fog. Expozitia ne arata interpretari modene ale celebrului barbat prezentat din spate, ce sta cu piciorul pe o stanca. De la afise de film ca Fifty Shades of Gray, sau Dispicable Me 2, diferite teme ca iubirea, politica, sfaritul lumii, coperte de albume muzicale, reclame, videoclipuri muzicale si sedinte foto, pana la o statuie din pluta, toate au la baza o persoana care sta cu spatele mai mult sau mai putin. Si toate au la baza acest tablou revolutionar.
UNArte universeaza 65 de ani de existenta cu o expozitie a celor mai buni ablolventi de-a lungul timpului, expusi la etajul 1 am MNAC. De la George Bacovia la Sabin Balasa, de la pictura la fotografie, de la grafica la sculptura, cam toti greii artei romanesti sunt expusi acolo cu una, 2 sau trei exponate. E o parte in istoria noastra in arta acolo iar expozitia e un must-see.
Mircea Suciu e gazda parterului, intr-o expozitie de manipuleaza fotografia, prin pictura. Panze mari cu imagine foto, pictate deasupra pentru a oferi un efect mai dramatic. Mie mi s-a parut triseare. E ca si cum ai desena ceva dupa un model care e deja pe foaie. Bun, dimeniunile sunt imense, insa tot fotografie e.
Muzeul National de Arta Contemporana e un muzeu ce trebuie vazut. Insa locatia lasa mult de dorit. E pe o laterala a Palatului Parlamentului, langa Senat, pe o latura aflata in paragina. Cresc buruienile printre bucatile de marmura ce duc spre scari colosale. Copaci neingrijiti, trotoare sparte, nisip si pietris. Inteleg ca e ditamai mastodontul de cladire, insa ai girja de ea ca e rusinos.
Pe curand...
Comentarii
Trimiteți un comentariu