Insemnari dintr-un bordel turcesc

#43 Romania vazuta prin ochii unui irlandez

In volumul de debut al irlandezului Philip O Ceallaigh, Romania joaca un rol important: in majoritatea din cele 19 povestiri ce alcatuiest volumul multi premiat si aclamat de critici, Romania este locul unde se desfasoara actiunea. Romania, in "perioada tulbure a tranzitiei de la nicaieeri spre nicaieri", a fascinat criticii britanici care s-au declarat depasiti de aceasta lume, ce pare imaginara. Insa nu e deloc asa. Irlandezul asta a reusit sa surprinda perfect ceea ce se inampla in spatiul asta al nostru.
Asta e si motivul pentru care am citit acest volum de proza scurta. Un prieten drag mi-a povestit de el, fascinat fiind de cum acest strain ne-a surpins atat de bine esenta, fara sa simta nevoia sa faca trimiteri exacte la strazi sau magazine asa cum fac scriitorii nostri cand vor sa prezinte o anume parte de microunivers.
E o carte scrisa curat, fara fraza pompoase, descrieri complexe sau scene siropoase. E o carte scrisa asa cum imi place mie, scurt si la obiect, in care actiunea si starea de fundal nu are nevoie de cuvinte mari pentru a transmite ceva.
Pe curand...

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare