Treceți la conținutul principal

Cartea soaptelor

Oricat de deschis la nou vreau sa fiu, mi se intampla si mie sa mai am mentalitati sau sa pun etichete fara sa stiu despre ce e vorba.
Asa mi s-a intamplat cu Cartea Soaptelor a lui Varujan Vozganian. Sunt aproape 5 ani de cand avem cartea asta in casa, si-a cumparat-o mama cadou de Craciun in 2009, mi-a tot vorbit despre ea si mi-a spus ca e foarte buna si ca trebuie s-o citesc, am citit in presa ca a fost propusa pentru Nobel si mi-a vorbit si Lucian Dan Teodorovici (al carui volum de teatru tocmai a aparut la Cartea Romaneasca) despre ea, dar eu nu si nu. De ce? Ca nu-mi place moaca lui Vosganian si nu credeam eu ca un politician, profesor la ASE si poet din cand in cand, poate sa scrie o carte atat de buna. Si m-am inselat.
Cartea soaptelor e mai mult decat cartea de capatai a Genocidului Armenesc, asa cum au numit-o presa internationala. Cartea soaptelor e o cronica de familie, povestea unei familii dintr-un popor ce a suferit enorm, fugarit si omorat de turci, a carui poveste nu se cunoaste asa cum se cunoastea cea a evreilor, cu toate ca pare sa fi fost un genoci mai mare. Varujan Vozganian spune mai departe povestea familie lui, povestea armenilor de pe strazile armenesti din toata lumea, si in special a celor de pe strada armeneasca din Focsani, poveste ce a fost transmisa din tata in fiu din generatie in generatie, fara sa fi fost pusa pe hartie pana acum. Poate ca modestia asta a armenilor a facut ca povestea lor trista sa nu fie atat de cunoscuta, insa astazi, cu ajutorul lui Vosganian lumea poate afla mai multe despre istoria armenilor.
E o carte ce trebuie citita si o carte care merita tradusa in si mai multe limbi si promovata.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...