Treceți la conținutul principal

Matase

22# Seara japoneza de la Humanitas

Lansarea reeditarii volumului Matase la Hmanitas (romanul a aparut in 2003 la Polirom) a fost ultimul eveniment Humanitas la care am reusit sa ajung. Cu toate ca a trecut ceva timp de atunci, si cu toate ca la momntul respectiv nu mi-am luat cartea, imediat dupa, am cumparat-o. Invitatii au descris cartea ca o alta carte, fiecare vazand altceva in scriitura lui Baricco. Mi-am zis ca trebuie sa fie o carte foarte buna, cu multe fatete si ca trebuie sa astept momentul oportun sa o citesc, si am ramas dezamagit. 
Este un roman foarte bun, e o carte in care mare parte a actiunii se petrece in mintea personajului, unde dospeste si creste o relatie de dragoste imposibila si neadevarata. 
Citind romanul asta am avut o lupta intre daca imi place sau nu. Mi-as fi dorit sa fie stufos, sa existe multe parti descriptive ale japoniei, ale drumurilor pe care personajul principal le face. Insa nu e asa, totul pare un rezumat banal. In acelasi timp, imi dau seama ca asta e si ideea. Povestea pare sa fie spusa de cineva ce nu e impresionat de ceea ce se intapla si ne povesteste noua acele intamplari banale. Apoi am fost frustrat ca personajul principal nu vorbeste si nu isi confrunta sentimentele fata de femeia misterioasa pe ca o intalneste acolo. Iar ea pare atat de simplis prezentata incat incepi sa te intrebi daca nu e cumva o iluzie
Filmul a fost ecranizat in 2007 si urmatorul pas e sa il vad. Sunt curios cum a vazut regizorul povestea asta rezumativa, ce pare mai mult sa se intample in imaginatia noastra si a personajului principal.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...