Tropicul Cancerului

16# Cartea pe care am promis ca o citesc in urma cu aproape doi ani

Se fac doi ani in mai de cand am fost cu Pisi pentru prima oara la Junkudo, in Ikebukuro. La ultimul etaj al librariei, etajul 10, se gasesc carti in limba engleza si de acolo mi-am luat Coin Locker Babies, iar Pisi niste carti de Henry Miller. Era foarte incantanta ca le-a gasit si pentru ca nu stiam cine e Henry Miller (spre rusinea mea, sau nu) am intrebat-o. Mi-a recomandat atunci Tropicele. "Pisi, trebuie sa citesti Tropicul Cancerului si Tropicul Capricornului, ca daca nu, ai trait degeaba!" I-am promis ca o sa le citesc si uite ca am inceput cu prima carte. Da, a trecut prea mult timp de atunci, dar au aparut mereu alte carti si asta a fost uitata undeva pe tableta.
Cu totii aveam romanele noaste scandaloase pe care le-am citit in adolescenta. La mine a fost Lolita, generatia vara-mii era cu Luni de fiare si o alta generatie a fost cu Henry Miller. Acum, liceienii de azi sunt cu Suge-o, Ramona!, asa cum pe vremea mea, erau cativa cu Singur sub dus, a lui Dan Chisu (pe care recunosc ca am citit-o in ora de mate si mi-am luat 100 de probleme suplimentare pentru ca pe coperta era un penis).
Henry Miller a fost judecat de pornografie pentru acest roman considerat apoi de mai marii vremii, o capodopera. E o carte in care personajul principal, personaj usor semi-auto-biografic (printre primii care a facut asta) isi consuma suferinta intelectuala, ratarea si  ura de sine, facand sex cu femei oarecare, pe care le considera un bun folosibil.
Mie mi s-a parut un roman manifest al societatii in plina modernizare spre societatea "Fast" a zilelor noaste, o societate in care nimeni nu mai are timp de nimic.
Din pacate, fiind o carte atat de laudata, am ridicat-o pe un piedestal si am ramas un pic dezamagit de ea. Ma asteptam un pic la altceva, de aceea i-am dat 4 din 5 stele.
Cat de curand o sa citesc si continuarea, dar am nevoie de o mica pauza.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare