Treceți la conținutul principal

Aglaja

Acum o saptamana citeam De ce fierbe copilul in mamaliga, o carte ce m-a impresionat foarte mult. Micro romanul poem semi-autobiografic mi-a placut nu neaparat pentru subiect, ci pentru modul in care a fost scris. Naratorul romanului e Aglaja, fetita si apoi Aglaja tanara, deci actiunea se vede prin ochii unui copil si mai tarziu prin ochii undei adolescente. 
Dupa ce am scri pe blog despre roman, am primit un mesaj de la Ancuta, cititoare impatimita si cinefila si mai impatimita, ce ma intreba daca am vauzut si fillmul Stiam de film, il descoperisem cand cautam o poza cu Aglaja Veteranyi, alta decat celebra poza cu caciula pe cap. Imediata mi-a trimis un link unde il pot gasi, si cateva zile mai tarziu, adica ieri, m-am uitat la film.
Aglaja e un film de televiziune realizat in 2012 de catre unguri. A fost primul meu film unguresc si am suportat limba mai usor decat ma asteptam. Am ras copios cand i-am auzit pe unguri vorbind romaneste.
A fost o experienta interesanta sa vad acest film, pentru ca, dupa cum spuneam in inceputul articolului, eu n-am apreciat cartea ce sta la baza filmului, pentru tema, ci pentru modul in care e scrisa. De ce fierbe copilul in mamaliga e o carte de sentimente nu de actiune, si surprinzator, ungurii au reusit sa realizeze asta si in film.
Bun, actiunea din film si cea din carte sunt oarecum paralele, dar nu identice, desfasurandu-se pe doua linii atemporare diferite, Actiunea din film, avand loc cu vreo 10-15 ani dupa cea din roman. De aceea si locurile unde se desfasoara actiunea sun putin schimbate dar si anumite evenimente dispar si apar altele.
Dar e un film interesant ce merita vazut indiferent daca ati citit cartea sau nu.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...