Treceți la conținutul principal

Lampa cu caciula

37# Teama

Am avut cartea asta wishilt pe elefant foarte mult timp. Mi-am cumparat-o si apoi am descoperit ca o primisem cadou intr-un set de e-book-uri, pe care le aveam de la un cititor. Am salvat-o in kindle si a stat acolo mult si bine, pana sambata, cand in drumul de la Iasi la Bacau, am inceput sa vad ce carti mai am necitite si m-am decis sa o incep pe asta, pentru ca era un volum de proza scurta.
Dar de ce imi era teama sa incep sa citesc cartea? Pentru ca citisem Trimisul nostru special, si ramasesem dezamagit. 
Dar de data asta lucrurile nu au mai stat asa. Povestioarele din Lampa cu caciula mi-au placut foarte mult. Preferata mea a fost prima din volum, Ursoaica Lili si Balena Goliat, dar si celalalte 8 au fost foarte bune. Forin Lazarescu ne prezinta niste povesti ale unor oameni simpli, de la tara, intr-un spatiu parca uitat de timp, de presiunile externe.  Cred ca faptul ca personajele sale sunt oarecum independente de istoria sau evenimentele politice din spatiul romanesc. Cu alte cuvinte, sunt satul de povestile in car personajele sunt marcate de comunism sau de viata in blocuri gri. Aici, la tara, viata e altfel. Si lumea pare oarecum fericita in tristetea ei.
Povestirea care da titlul volumului, a fost pusa pe pelicula de Radu Jude, in 2006, intr-un scurtmetraj care a castigat o sumedenie de premii pe plan local si international.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...