Treceți la conținutul principal

Eu sunt Malala

38# Premiul Nobel pentru pace

Eram in Japonia cand am auzit pentru prima data de Malala Yousafzai. La stiri se prezenta pe larg cazul ei insa nu intelegeam mare lucru. Apoi am vazut multe articole despre asasinatul asuprea ei pe faebook. Era stirea momentului. O tanara din Pakistan fusese impuscata in cap de talibani pentru ca vroia sa mearga la scoala.
M-am bucurar sa vad ca in 2014 a castigat Premiul Nobel pentru pace, devenind cea mai tanara peroana care a castigat acest premiu. Apoi am vazut ca Polirom urma sa lanseze biografia ei, si atunci am cautat cartea pe net. Am avut-o pe kindle mult si bine, uitasem de ea, pana cand mama mi-a spus ca a primit-o cadou de ziua ei.
Ultimile 10 zile am stat acasa. Intre timp am si racit si intre doua treburi gospodaresti, mai citeam cate un capitol de Eu sint Malala. Cred ca varinata pe care o are mama, e prima varianta scoasa, pentru ca titlul e sint in loc de sunt. In librarii am vazut ca exista si varianta scrisa corect, cu sunt.
E o carte scrisa bine. Exista foarte multe inforamtii despre istoria Pakistanului, despre luptele cu Talibanii si despre munca de activism pe care o duce ea, ca tanara fata ce-si doreste dreptul la educatie pentru toate fetele din Pakistan, si tatal ei, care are o scoala particulara pentru fete.
Cu toate ca povestea ei a fost destul de mediatizata in ultimii ani, cartea are informatii si nu ai senzatia ca cittesti ceva pentru a doua odara. Povestea principala o stii, insa nu si dedesupturile si detaliile ei.
Eu sunt Malala e o carte ce trebuie citita. E greu sa crezi ca exista locuri in lumea asta un accesul la educatie e ingradit, unde extrmistii interpreteaza gresit cartile religioase si fac crime in numele religiei. E o carte ce trebuie citita in Romania lui "Nu vrem Moschee la Bucuresti" pentru ca doar ignorantii cred ca toti musulmanii sunt extremisti.
Imi aduc aminte de Saima, colega mea pakistaneza de la Waseda ce era uneori privita ca o terorista, si care inerca din rasputeri sa arate partile frumoase ale Pakistanului si le religiei ei.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...