Treceți la conținutul principal

Insula Tokyo

4# Curul traducatoarei

Am plăcerea să o cunosc personal pe Andreea Sion, traducătorul ediției românești a romanului scris de Natsuo Kirino. Știam că lucrează la o traducere, însă am aflat despre ce e vorba atunci când a postat un fragment din roman, dintr-o revistă culturală, supărată fiind că editorul i-a modificat în traducere fundul gol cu curul gol. Nu că altfel nu aș fi citit romanul. dar acest incident m-a făcut foarte curios de carte. Așa că la Gaudeamus am cumparat-o, și abia acum i-a ajuns rândul la lecturare.
Natsuo Kirino este cunoscută pentru romanele ei Horror, Out și Grotesque, apărute la noi în traducere din limba engleză la RAO (cred că o să citesc și eu Out, dar direct în engleză). Romanul Insula Tokyo este o carte ciudată, ce m-a dus cu gândul la serialul Lost si spune povestea unor naufragiați japonezi ce ajung pe rând pe o insula din Philippine, pe care o numesc Insula Tokyo. Kiyoko, personajul principal este singura femeie de pe insulă, ce ajunge treptat să joace un rol de femeie fatală si de văduvă neagră. Pe insulă se mai găsește și un grup de chinezi, cu care japonezii nu se înteleg, datorită problemelor politice dintre cele două țări. Insula Tokyo este brutală, scrisă cu simplitate și forță, ce te transpune ușor în starea de disperare a naufragiaților. Pe parcursul lecturii am avut mereu o senzație de frică și neliniște.
Romanul premiat cu Premiul Junichino Tanizaki a fost ecranizat în 2010. Cred că în curând o să caut ecranizarea și o să mă uit la ea. Oricum Kirino e un nume pe care nu o să uit prea ușor și cu siguranță o să mai citesc ceva scris de ea.
Pe curând...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...