Treceți la conținutul principal

Sa dam crezare inceputului de anotimp rece

2# Epopeea unei carti

Nu prea citesc poezie. De fapt, citesc doar poezie scrisa de prieteni. Iar Forugh Farrokhzad nu poate sa imi fie prietena. Nu pentru ca nu pot avea prieteni cool din Iran, ci pentru ca scriitoarea persana a murit in 1967, la numai 32 de ani, intr-un accident de masina. Farrokhzad este una din cele mai puternice voci feminine ale poeziei persoane moderne, si in acelasi timp una din cele mai controversate sctiitoare.
Volumul de fata are o poveste frumoasa. Pe cand eram in Japonia, maica-mea m-a rugat sa il rog pe Ali, un amic iranian, ce statea in acelasi camin cu mine si care era la doctorat la cel mai bun prieten al profului meu, sa imi cumpere cand se duce acasa o carte de poezie, ceva modern, pentru prietenul ei Gherghe Iorga, traducator din persoana, ce voia sa traduca ceva nou la noi. Alireza mi-a adus volumul de fata, pe care i l-am trimit apoi mamei acasa. Iorga s-a bucurat mult de cadou, pentru ca mai tradusese ceva de Farrokhzad si si-ar fi dorit sa mai traduca. 
Si uite asa, aproape trei ani mai tarziu, volumul iranian, ce a trwcut prin Tokyo, a ajuns sa fie publicat in romana. Din pacate nu am ajuns la evenimentul de lansare, insa Gheorge Iorga i-a dat maimei volumul acesta pentu mine, cu o frumoasa dedicatie. Deci, nu aveam cum sa nu il citesc.
Nefiind devorator de poezie nu pot sa imi dau cu parerea despre cum scrie Farrokhzad. Insa majoritatea poemelor ei mi-au placut. Asta, cred ca inseaman ca e o carte buna. Bine, Farrokhzad e una din cele mai bune poete persane, dar daca mie mi-a placut cum suna in romana, inseaman ca Gogu, a facut o treaba buna, ceea ce nu ma mira.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...