Treceți la conținutul principal

Emisiunile de bucatarit

Daca deshizi tv-ul la intervalul orar 11-12, o sa observi ca nu gasesti nimic. Industria media din Romania nu se axeaza de loc pe programe de tpul "day time" ci doar pe cele de prime time. Insa in acest interval orar am observat ca pe cateva posturi sunt emisiuni culinare.
La TVR 1 un roman si un elvetian gatesc. De fapt gateste elvetianul iar romanul se uita si comenteaza. Cei de la TVR 1 au o fascinatie pentru strainii in emisiunile lor. La Danut SRL e un italian care gateste, mai e o balena sexy nu stiu de prin ce tara la Transformarea, si un stilist francez tot acolo. Acum si bucatarul. Nu spun ca nu gateste bine pentru ca parea interesan ceea ce facea dar modul ciudat in care vorbeste stalcit ma scoate din sarite asa ca nu ma pot uita.
La TVR 2 concurenta. O emisune americana, cu un decor grandios. Insa gatesc chestii ciudate pe care nu le poti gatii acasa. e o emisiune de bucatari grandomani, ce isi arata ultimile inventii din bucatarie.
Euforia are o emisiune minimalista de bucatarit cu retete orientale, cu o cmera ce filmeaza maineile bucatarului, fara explicatii vorbite, doar scrise, foarte practica, doar daca ai avea ingredinetele acelea in casa. Poti surprinde in cadrul Euforia Cuisine si retete de gratar ale unui simpatic afroamerican, insa cred ca alea erau in weekend.
Pe PRO TV International era o redifuzare a emisiunii Acasa in bucatarie. Rodica Popescu Bitanescu gatise iar acum era timpul bucatarului care iarasi se dadea in specacol pentru a le lasa pe cele doua actrite cu gura cascata iar la final sa bea Coca Cola impreuna. E interesanta emisiunea asata la Acasa pentru ca te amuzi de vedetele ce gatesc, cu toate ca de obicei cam toti gatesc bine, dar si cheama oameni cestiu sa gateasca. ma cam inerveaza ca invitatii sunt din trust, dar nu mai conteaza. Faina este si emisunea Reteta de acasa, pentru ca retetele sunt utile, simple si usor de facut, iar prezenttoarea odata cu emisinuea asta, i anvatat sa gateasca.
Ar mai fii The Flavours, la Prima, in weekend. cu toate ca nu era azi, ca toate celalalte, emisunea se difuzeaza sambata sau duminica dimineata iar cei trei bucatari, ce mie imi par copii de bani gata ce dupa o noapte cu pastilute in club, se distreaza in bucatarie pentru a trezii cu mancare gatitat gagica ce inca doarme in una din camrerele din vila in care se fimeaza emisiunea. Sincer n u pot sa ma uit la ea pentru ca sunt scarbosi. Cum ling lingurile sau zbrobesc cu mana anumite ingredinete. NU sunt scarbos, la faze din astea sau fitos, sa spun ca trebuie folosite manusi sau cine stie ce, dar, astia trei sunt scarbosi. Si au fetele alea de drogati. Si macarurile lor sunt ciudate si facute cu ce gasesc prin camara, de la ciocolata cu piper, pentru ca nu aveau nuci, la mancare super picanta pe care o gusta si o scuipa la loc in vas pentru ca e prea iute.
Prima mai avea si o emisune culianara, in prime timpe. De fapt emisiune era mai mult un show de distractie decat, o emisune de gatit. Cireasa de pe tort m-a amuzat copios un sezon si sper sa apara cat mai repede un nou sezon. Patru vedete trebuie sa gateasca pe rand si a servii la masa celalalte trei. Toata activitatea, de la cumparaturi, gatit si aranjatul mesei sunt comentate de un bucatar profesionist. Bucatarul face toti banii. Pe panga faptul ca multi din ivitati sunt paralei cu bucataria si se vede ca fac ce fac pentru prima data, sau a doua, bucatarul stie sa rada si sa comenteze, astfel incat te face sa indragesti emisunea.
Sa nu-l uitam pe Dan Chisu care tot exista gatind la Realitatea. Se spunea ca vantu o sa-i faca un post de televiuzune cu emisuni culinare, asta da nisa.
Sa nu uitam ca si Stela si Arsinel a veau o meisinue culinara, in care echipa sare si echipa piper se bateau in bucatarit, in retete care de care mai reusite.
Si de ce atata despre emisiuni culinare?
Raspunsul vine imediata. Exista tipuri si tipuri de emisiuni culinare, de la comerciale, la emisuni practice, pana la emisuni exclusivite. Emisiuni cu actori, cu bucatari profesionisti sau cu pitipoance. Dintre toate cred ca Radu Anton Roman a reusit sa faca emisunea perfecta. Imbina traditia, cu arta si bucataria. Pacat ca a plecat intre noi dar ne putem bucura cu inregistrarile ce sunt redifuzate la tv. Si credai ac asta e tot?
Nu se poate mai mult de la TVR Iasi. De fapt TVR Iasi face o emisune pentru TVR 3. Emisunea se cheama "Sare in bucate" si este prezentata de o domana. O adevarata doamna, de moda veche, din Iasi. E o profesora ce se cuza ca prezentarea mancarii nu a iesit ca la restarurant, insa ne asigura ca este foarte buna, o doamna manierata ce citeste poezii in timp ce gateste. Crdeam ca le-am vazut pe toate pana la ea. Profesoara ne povesteste cu o colega de-a ei era foarte slaba si era invidiata de colegele ei pentru cat de bun orator era. Intr-o zi o colega rautacioasa o intreaba cu ce organ sufera de este atat de slaba, si primeste un raspuns taios: "Sigur nu cu limba". Astfel profesoara rautacioasa s-a lasat de a mai pune intrebari rauacioase colegelor, mai ales in tramvai. Si de ce aceasta poveste neinteresanta pentru publicul larg, dar exclusivista in lumea intelectualilor? pentru ca doamna gatea limba umpluta cu sos. Mancarea exclusivita se gateste si la mine in familie insa nici una din doamnele intelecuale din casa nu recita Rondeluri de Macedosnski in timp ce gatesc. Insa o domana de moda veche, cu maniere, o intelectuala boema, ce stie totusi sa gateasca, doar in Iasi mai gasesti. Sincer emisiunea fost captivanta pentru mine pentru ca astfel de persoane nu le vezi prea des in bucatarie (doar pe mama :P) si ma fascinau comentariile ei litereare legate de greselile din bucatarie.
Pofta mare!
Sau mai bine spus:
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...