Emisiunile de bucatarit
Daca deshizi tv-ul la intervalul orar 11-12, o sa observi ca nu gasesti nimic. Industria media din Romania nu se axeaza de loc pe programe de tpul "day time" ci doar pe cele de prime time. Insa in acest interval orar am observat ca pe cateva posturi sunt emisiuni culinare.
La TVR 1 un roman si un elvetian gatesc. De fapt gateste elvetianul iar romanul se uita si comenteaza. Cei de la TVR 1 au o fascinatie pentru strainii in emisiunile lor. La Danut SRL e un italian care gateste, mai e o balena sexy nu stiu de prin ce tara la Transformarea, si un stilist francez tot acolo. Acum si bucatarul. Nu spun ca nu gateste bine pentru ca parea interesan ceea ce facea dar modul ciudat in care vorbeste stalcit ma scoate din sarite asa ca nu ma pot uita.
La TVR 2 concurenta. O emisune americana, cu un decor grandios. Insa gatesc chestii ciudate pe care nu le poti gatii acasa. e o emisiune de bucatari grandomani, ce isi arata ultimile inventii din bucatarie.
Euforia are o emisiune minimalista de bucatarit cu retete orientale, cu o cmera ce filmeaza maineile bucatarului, fara explicatii vorbite, doar scrise, foarte practica, doar daca ai avea ingredinetele acelea in casa. Poti surprinde in cadrul Euforia Cuisine si retete de gratar ale unui simpatic afroamerican, insa cred ca alea erau in weekend.
Pe PRO TV International era o redifuzare a emisiunii Acasa in bucatarie. Rodica Popescu Bitanescu gatise iar acum era timpul bucatarului care iarasi se dadea in specacol pentru a le lasa pe cele doua actrite cu gura cascata iar la final sa bea Coca Cola impreuna. E interesanta emisiunea asata la Acasa pentru ca te amuzi de vedetele ce gatesc, cu toate ca de obicei cam toti gatesc bine, dar si cheama oameni cestiu sa gateasca. ma cam inerveaza ca invitatii sunt din trust, dar nu mai conteaza. Faina este si emisunea Reteta de acasa, pentru ca retetele sunt utile, simple si usor de facut, iar prezenttoarea odata cu emisinuea asta, i anvatat sa gateasca.
Ar mai fii The Flavours, la Prima, in weekend. cu toate ca nu era azi, ca toate celalalte, emisunea se difuzeaza sambata sau duminica dimineata iar cei trei bucatari, ce mie imi par copii de bani gata ce dupa o noapte cu pastilute in club, se distreaza in bucatarie pentru a trezii cu mancare gatitat gagica ce inca doarme in una din camrerele din vila in care se fimeaza emisiunea. Sincer n u pot sa ma uit la ea pentru ca sunt scarbosi. Cum ling lingurile sau zbrobesc cu mana anumite ingredinete. NU sunt scarbos, la faze din astea sau fitos, sa spun ca trebuie folosite manusi sau cine stie ce, dar, astia trei sunt scarbosi. Si au fetele alea de drogati. Si macarurile lor sunt ciudate si facute cu ce gasesc prin camara, de la ciocolata cu piper, pentru ca nu aveau nuci, la mancare super picanta pe care o gusta si o scuipa la loc in vas pentru ca e prea iute.
Prima mai avea si o emisune culianara, in prime timpe. De fapt emisiune era mai mult un show de distractie decat, o emisune de gatit. Cireasa de pe tort m-a amuzat copios un sezon si sper sa apara cat mai repede un nou sezon. Patru vedete trebuie sa gateasca pe rand si a servii la masa celalalte trei. Toata activitatea, de la cumparaturi, gatit si aranjatul mesei sunt comentate de un bucatar profesionist. Bucatarul face toti banii. Pe panga faptul ca multi din ivitati sunt paralei cu bucataria si se vede ca fac ce fac pentru prima data, sau a doua, bucatarul stie sa rada si sa comenteze, astfel incat te face sa indragesti emisunea.
Sa nu-l uitam pe Dan Chisu care tot exista gatind la Realitatea. Se spunea ca vantu o sa-i faca un post de televiuzune cu emisuni culinare, asta da nisa.
Sa nu uitam ca si Stela si Arsinel a veau o meisinue culinara, in care echipa sare si echipa piper se bateau in bucatarit, in retete care de care mai reusite.
Si de ce atata despre emisiuni culinare?
Raspunsul vine imediata. Exista tipuri si tipuri de emisiuni culinare, de la comerciale, la emisuni practice, pana la emisuni exclusivite. Emisiuni cu actori, cu bucatari profesionisti sau cu pitipoance. Dintre toate cred ca Radu Anton Roman a reusit sa faca emisunea perfecta. Imbina traditia, cu arta si bucataria. Pacat ca a plecat intre noi dar ne putem bucura cu inregistrarile ce sunt redifuzate la tv. Si credai ac asta e tot?
Nu se poate mai mult de la TVR Iasi. De fapt TVR Iasi face o emisune pentru TVR 3. Emisunea se cheama "Sare in bucate" si este prezentata de o domana. O adevarata doamna, de moda veche, din Iasi. E o profesora ce se cuza ca prezentarea mancarii nu a iesit ca la restarurant, insa ne asigura ca este foarte buna, o doamna manierata ce citeste poezii in timp ce gateste. Crdeam ca le-am vazut pe toate pana la ea. Profesoara ne povesteste cu o colega de-a ei era foarte slaba si era invidiata de colegele ei pentru cat de bun orator era. Intr-o zi o colega rautacioasa o intreaba cu ce organ sufera de este atat de slaba, si primeste un raspuns taios: "Sigur nu cu limba". Astfel profesoara rautacioasa s-a lasat de a mai pune intrebari rauacioase colegelor, mai ales in tramvai. Si de ce aceasta poveste neinteresanta pentru publicul larg, dar exclusivista in lumea intelectualilor? pentru ca doamna gatea limba umpluta cu sos. Mancarea exclusivita se gateste si la mine in familie insa nici una din doamnele intelecuale din casa nu recita Rondeluri de Macedosnski in timp ce gatesc. Insa o domana de moda veche, cu maniere, o intelectuala boema, ce stie totusi sa gateasca, doar in Iasi mai gasesti. Sincer emisiunea fost captivanta pentru mine pentru ca astfel de persoane nu le vezi prea des in bucatarie (doar pe mama :P) si ma fascinau comentariile ei litereare legate de greselile din bucatarie.
Pofta mare!
Sau mai bine spus:
Pe curand...
La TVR 1 un roman si un elvetian gatesc. De fapt gateste elvetianul iar romanul se uita si comenteaza. Cei de la TVR 1 au o fascinatie pentru strainii in emisiunile lor. La Danut SRL e un italian care gateste, mai e o balena sexy nu stiu de prin ce tara la Transformarea, si un stilist francez tot acolo. Acum si bucatarul. Nu spun ca nu gateste bine pentru ca parea interesan ceea ce facea dar modul ciudat in care vorbeste stalcit ma scoate din sarite asa ca nu ma pot uita.
La TVR 2 concurenta. O emisune americana, cu un decor grandios. Insa gatesc chestii ciudate pe care nu le poti gatii acasa. e o emisiune de bucatari grandomani, ce isi arata ultimile inventii din bucatarie.
Euforia are o emisiune minimalista de bucatarit cu retete orientale, cu o cmera ce filmeaza maineile bucatarului, fara explicatii vorbite, doar scrise, foarte practica, doar daca ai avea ingredinetele acelea in casa. Poti surprinde in cadrul Euforia Cuisine si retete de gratar ale unui simpatic afroamerican, insa cred ca alea erau in weekend.
Pe PRO TV International era o redifuzare a emisiunii Acasa in bucatarie. Rodica Popescu Bitanescu gatise iar acum era timpul bucatarului care iarasi se dadea in specacol pentru a le lasa pe cele doua actrite cu gura cascata iar la final sa bea Coca Cola impreuna. E interesanta emisiunea asata la Acasa pentru ca te amuzi de vedetele ce gatesc, cu toate ca de obicei cam toti gatesc bine, dar si cheama oameni cestiu sa gateasca. ma cam inerveaza ca invitatii sunt din trust, dar nu mai conteaza. Faina este si emisunea Reteta de acasa, pentru ca retetele sunt utile, simple si usor de facut, iar prezenttoarea odata cu emisinuea asta, i anvatat sa gateasca.
Ar mai fii The Flavours, la Prima, in weekend. cu toate ca nu era azi, ca toate celalalte, emisunea se difuzeaza sambata sau duminica dimineata iar cei trei bucatari, ce mie imi par copii de bani gata ce dupa o noapte cu pastilute in club, se distreaza in bucatarie pentru a trezii cu mancare gatitat gagica ce inca doarme in una din camrerele din vila in care se fimeaza emisiunea. Sincer n u pot sa ma uit la ea pentru ca sunt scarbosi. Cum ling lingurile sau zbrobesc cu mana anumite ingredinete. NU sunt scarbos, la faze din astea sau fitos, sa spun ca trebuie folosite manusi sau cine stie ce, dar, astia trei sunt scarbosi. Si au fetele alea de drogati. Si macarurile lor sunt ciudate si facute cu ce gasesc prin camara, de la ciocolata cu piper, pentru ca nu aveau nuci, la mancare super picanta pe care o gusta si o scuipa la loc in vas pentru ca e prea iute.
Prima mai avea si o emisune culianara, in prime timpe. De fapt emisiune era mai mult un show de distractie decat, o emisune de gatit. Cireasa de pe tort m-a amuzat copios un sezon si sper sa apara cat mai repede un nou sezon. Patru vedete trebuie sa gateasca pe rand si a servii la masa celalalte trei. Toata activitatea, de la cumparaturi, gatit si aranjatul mesei sunt comentate de un bucatar profesionist. Bucatarul face toti banii. Pe panga faptul ca multi din ivitati sunt paralei cu bucataria si se vede ca fac ce fac pentru prima data, sau a doua, bucatarul stie sa rada si sa comenteze, astfel incat te face sa indragesti emisunea.
Sa nu-l uitam pe Dan Chisu care tot exista gatind la Realitatea. Se spunea ca vantu o sa-i faca un post de televiuzune cu emisuni culinare, asta da nisa.
Sa nu uitam ca si Stela si Arsinel a veau o meisinue culinara, in care echipa sare si echipa piper se bateau in bucatarit, in retete care de care mai reusite.
Si de ce atata despre emisiuni culinare?
Raspunsul vine imediata. Exista tipuri si tipuri de emisiuni culinare, de la comerciale, la emisuni practice, pana la emisuni exclusivite. Emisiuni cu actori, cu bucatari profesionisti sau cu pitipoance. Dintre toate cred ca Radu Anton Roman a reusit sa faca emisunea perfecta. Imbina traditia, cu arta si bucataria. Pacat ca a plecat intre noi dar ne putem bucura cu inregistrarile ce sunt redifuzate la tv. Si credai ac asta e tot?
Nu se poate mai mult de la TVR Iasi. De fapt TVR Iasi face o emisune pentru TVR 3. Emisunea se cheama "Sare in bucate" si este prezentata de o domana. O adevarata doamna, de moda veche, din Iasi. E o profesora ce se cuza ca prezentarea mancarii nu a iesit ca la restarurant, insa ne asigura ca este foarte buna, o doamna manierata ce citeste poezii in timp ce gateste. Crdeam ca le-am vazut pe toate pana la ea. Profesoara ne povesteste cu o colega de-a ei era foarte slaba si era invidiata de colegele ei pentru cat de bun orator era. Intr-o zi o colega rautacioasa o intreaba cu ce organ sufera de este atat de slaba, si primeste un raspuns taios: "Sigur nu cu limba". Astfel profesoara rautacioasa s-a lasat de a mai pune intrebari rauacioase colegelor, mai ales in tramvai. Si de ce aceasta poveste neinteresanta pentru publicul larg, dar exclusivista in lumea intelectualilor? pentru ca doamna gatea limba umpluta cu sos. Mancarea exclusivita se gateste si la mine in familie insa nici una din doamnele intelecuale din casa nu recita Rondeluri de Macedosnski in timp ce gatesc. Insa o domana de moda veche, cu maniere, o intelectuala boema, ce stie totusi sa gateasca, doar in Iasi mai gasesti. Sincer emisiunea fost captivanta pentru mine pentru ca astfel de persoane nu le vezi prea des in bucatarie (doar pe mama :P) si ma fascinau comentariile ei litereare legate de greselile din bucatarie.
Pofta mare!
Sau mai bine spus:
Pe curand...
Comentarii
Trimiteți un comentariu