Zacusca de ghebe

A venit toamna cu ploi si ca dupa fiecare ploaie de octombrie au aparut ghebele. Si ce e mai bun decat niste ghebe cu smantana si usturoi sau o omleta de ghebe? O zacusca!
La noi in familie avem o reteta clasica pe care o folosim din generatie in generatie. In ultimii ani nu am mai fost acasa sa ajut la prepararea zacustii insa anul asta am dat o mana de ajutor. Nu am facut multa pentru ca pe langa cea de ghebe mai facem de peste, de vinete si de gogonele verzi (reteta bunicii).

La zacusca am folosit:
- 1 kg ceapa
- 2 kg gogosari
- 2 kg ghebe
bulion, sare, miere de albine si scortisoara

Ghebele le-am spalat bine si le-am fiert cu cateva fire de patrunjel. Daca firul de patrunjel se ingalbeneste inseamna ca ciupercile sunt otravitoare. Uneori mai folosim o lingura de argint si daca se cocleste inseamna ca ciupercile nu sunt bune.
Ceapa am curatat-o si am fiert-o intreaga
Gogosarii i-am oparit si apoi i-am curatat de pielita.
Dupa ce am pregatit toate legumele le-am dat pe masina de carne si le-am amestecat bine. Am adaugat doua linguri mari de bulion, sare, miere de albine si scortisoara dupa gust si am pus-o la fiert.
Dupa ce a fiert bine de s-a legat am lasat-o peste noapte la racit. Am pus zacusca in borcane pe care le-am acoperit cu celofan (pe care l-am legat cu ciorap) si apoi am infiletat capacul. Am invelit borcanele in foi de ziar si le-am adaugat intr-o oala cu apa si le-am pus la fiert in Bain Marie. Asa capacele se prind bine de borcan si se absoarbe tot aerul iar zacusca se pastreaza fara nicio problema la loc racoros.

Pe curand...

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare