Treceți la conținutul principal

Fara tine, noi nu existam

9# Un job pe care l-as face 

Am vazut odata, in umra cu mai bine de un an, un documentar despre Phenian  University of Sciende and Technology, singura universitate privata din Coreea de Nord, acolo unde invata numai baietii elitei nord-coreene. Mi s-a parut interesanta acea scoala si pentru o clipa mi-am imaginat cum ar fi sa predau acolo un an. O provocare.
Deci, mare mi-a fost bucuria sa aflu ca exista o carte scrisa de una din profesoarele de acolo, despre experienta ei de la PUST.
Fata tine, noi nu existam, e o carte trista, la fel ca toate cartile despre Coreea de Nord. O carte despre teama, dezamagire si esec. Mi-ar fi placut sa aiba un strop de speranta, insa nu l-am gasit. Stilul asta asiatic...
E interesant de desoperit in paginile cartii, cum se desfasoara activitatea didactica la PUST, si cum evolueaza relatiile dintre profesor si studenti. Odata cu apropierea ditre ei, incepe sa apara si paranoia si frica de a nu face sau de a spune ceva gresit. Profesorii de la PUST sunt urmariti non-stop, mesajele sunt citite, laptopurile verificate. Exista o presiune mare ce vine din urma acestei politii securiste si de aceea profesorii ce vin in Phenian cu gandul sa induca un suflu de schimbare, pleaca de acolo dezamagiti si frustrati.
Fara tine, noi nu existam e o carte interesanta ca subiect, dar parca prea slabuta in abordare, mai ales ca e scrisa de o jurnalista. Din toate catile despre Coreea de Nord pe care le-am citit, asta e cea mai slaba, si de la asta aveam cele mai mari asteptari...
Pe curand...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balada câcatului moțat

Mărgineanu spunea: Viața e ca părul din cur, scurtă și plină de căcat.

Balada câcatului moțat este una din primele poezii pe care le-am învățat când eram mic. Nu știu dacă era chiar așa, cum o voi scrie mai jos. Ceea ce voi scrie este o combinație din două variante pe care le-am găsit pe net, o variantă ce seamănă cu ceea ce știam eu.

A fost odată un căcat
Micuț obraznic și moțat
Și îl stimau căcații toți
Căci el era cel mai cu moț
Dar într-o zi
Un câine mic şi pricăjit,
S-a dat la el şi... la halit.
A stat un pic, l-a rumegat
Şi l-a făcut din nou căcat.
Era micuţ şi fără moţ.
Râdeau de el căcaţii toţi.

Morala...
Să nu fi mare şi moţat,
Că o s-ajungi din nou căcat.

Pe curând...

M-a facut mama model

Nu mai e un secret ca m-am transforat anul asta. Am slabit 20 si ceva de kilograme, am inceput sa alerg, intr-un final am mers si la sala. Cu alte cuvinte mi-am schimbat modul de viata. Pe langa asta, multe alte lururi s-au schimbat in 2016, an ce a fost destul de pin si de greu pentru mine. Exista doua persoane ce sunt responsabile pentru schimbarile astea si ele sunt Alice si Andrei. Fara cei doi de A nu reuseam sa fiu aici, acum, asa. Stiu ca nu vor lauri insa si-i merita si le multumesc enorm pentru impulsionare, ajutor si incredere. Anul trecut, in articolul ,deja traditional de anul nou, imi doream ca in 2016 sa am grija de imaginea mea, sa slabesc si sa merg la sala. S-au intamplat astea insa lupta nu e terminata. Mai am de dat jos, mai am de modelat. Si de aceea pentru 2017, continui jocul asta al narcisismului si imi doresc sa devin mai increzator in mine, mai focusat pe problemele mele, mai egoist cu timpu meu liber si mai atent cu mine. Ca sunt multe cicatrici ce trebuiesc…

Fluturele monarh si fluturele vice-rege

Fluturele monarh este cea mai raspandita specie de fluturi din America de Nord. Traiesc 8 luni, masculii mor dupa imperechere iar femelele dupa depunerea larvelor. Pana sa se transforme in fluturi se hranesc cu planta unde au fost depuse ouale, laptele cainelui (sau iarba fiarelor), o planta ce ii ajute sa se transforem in omide colorate, sa isi creeze un cocon puternic si sa ajunga fluturi. Planta cu care se hranesc contine substante toxice pentru vertrebrate, de aceea pasarile nu ii mananca.
Fluturele vice-rege, seamana izbitor cu cel monarhm doar ca are doua buline negre pe spatele aripilor. El nu este toxic, dar pentru ca seamana atat de mult cu monarhul, pasarile se feresc sa il manance.
Din aceasta poveste a naturii putem trage multe concluzii sau crea chiar fabule....
Pe curand...